StoryEditor
gnk dinamo

Održani novi pregovori između navijača i Barišića

Piše desk  /  24.11.2023., 10:25h

U ponedjeljak od 17 sati održat će se nova sjednica Izvršnog odbora Dinama. Glavna tema sjednice bit će rasprava o novom klupskom Statutu i prihvaćanje ili odbijanje glavnih zahtjeva Dinamovih navijača, prvenstveno Bad Blue Boysa.

Ovog tjedna održani su višesatni pregovori između predstavnika navijača i uprave kluba. S navijačima su razgovarali predsjednik Mirko Barišić i član Nadzornog odbora Zdravko Kačić. Sastanku su u jednom njegovom dijelu nazočili predsjednica Uprave Vlatka Peras i član Uprave Danijel Tomačić, prenosi index.

Razgovaralo se o dva modela novog Statuta. Jedan, iznijet od strane predstavnika navijača, u kojem se inzistira da se 28 članova klupske Skupštine bira na izborima svih članova kluba. Preostalih 32 bi birao postojeći Izvršni odbor na čelu s Mirkom Barišićem. Drugi, koji je osmislila nova radna skupina za izradu Statuta na čelu s karlovačkim poduzetnikom Nikolom Hanželom, zalaže se da 40 članova Skupštine bira Izvršni odbor, dok bi 20 članova Skupštine birali članovi na izborima.

Izvori upućeni u sadržaj pregovora tvrde da dogovor nije postignut jer svaka strana inzistira na svom prijedlogu. Barišić je navijačima na kraju rekao da će se o prijedlogu raspravljati na sjednici Izvršnog odbora u ponedjeljak. To je loša vijest za navijače jer Barišić i Hanžel, kao najutjecajniji član Izvršnog odbora imaju nadmoćnu većinu, i bit će onako kako oni budu htjeli.

Kako je Barišić zavlačio i lagao navijače?

Prisjetimo se kronologije pregovora Barišića i navijača oko novog Statuta. Sve je počelo prije otprilike godinu dana kada se krenulo u izbacivanje Mamićeve struje iz kluba.

"Ide se u promjenu Statuta. Ovo je budućnost Dinama, a ne ovaj cirkus koji smo imali. Nastavljamo s gradnjom stadiona i moderniziramo Dinamo i Statut uz podršku navijača", rekao je Dinamov predsjednik Mirko Barišić nakon neodržane skupštine 9. ožujka. 

I doista, desetak dana kasnije oformljena je radna skupina za izradu novog klupskog Statuta. Skupinu je činilo osam članova, čiji je rad koordinirao dr. Vladimir Gašparović. U sastavu radne grupe, uz dr. Gašparovića, bili su Ognjen Naglić, Zdravko Kačić, Saša Pavličić-Bekić, Goran Đulić, Zrinko Čustonja, Dragutin Nemec i Ivan Nauković. Radna grupa započela je s radom i krajem srpnja završila prijedlog novog Statuta, koji je predan Mirku Barišiću.

Prijedlog statuta mjesec dana ležao je u Barišićevim ladicama, a onda je 29. kolovoza održan sastanak u Dinamu, na kojem su bili članovi radne skupine za izradu novog statuta, predstavnici navijača, predsjednik kluba Barišić te članovi uprave kluba na čelu s Vlatkom Peras. Ondje je Barišić nazočnima priopćio da prijedlog statuta koji je dobio neće staviti na usvajanje predstojećoj skupštini. Navijači su na to poludjeli i zaprijetili nedolaskom na skupštinu.

Skupština je održana 25. rujna. Pripadnici poražene Zorić - Mamićeve struje objašnjavali su da je za donošenje odluka potreban 41 zastupnik (bez predstavnika članova), dok su Barišić i njegovi tumačili da je potreban 41 glas (s uključenih 8 članova iz redova klupskih povjerenika, od kojih su 7 predstavnici BBB-a).

Danima prije te sjednice predstavnici navijača više su se puta sastajali s Barišićem i dogovarali o ulasku četiri njihova predstavnika u Izvršni odbor i dva u Nadzorni, a onda je dan prije skupštine Barišić rekao da će u izvršni odbor ući samo dvojica predstavnika navijača i jedan u nadzorni. Navijači su na to na kraju pristali.

Ništa od obećanja za potpuno otvaranje kluba članovima

Početkom studenog održana je dugo očekivana sjednica Izvršnog odbora, na kojoj se dogodio novi čin odugovlačenja donošenja novog statuta. Odbijen je prijedlog radne skupine, a Hanžel je obavijestio ostale da je bio na sastanku s predstavnicima BBB-a te da su razgovori išli u smjeru toga da 20 predstavnika navijača uđe u klupsku skupštinu, a da preostalih 40 izabere Izvršni odbor na čelu s predsjednikom Barišićem.

Dakle, u osam mjeseci se od obećanja za potpuno otvaranje kluba članovima i izbora (omjera 28 - 28 u skupštini) došlo do toga da bi predstavnici članova dobili tek trećinu ukupnog broja članova skupštine.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 23:36