StoryEditor
maroko

Održan ždrijeb Svjetskog klupskog prvenstva

Piše hina  /  13.01.2023., 13:58h

U Mohammed VI nogometnoj akademiji u marokanskom gradu Sale održan je ždrijeb Svjetkog klupskog prvenstva koje će se od 1. do 11. veljače održati u Maroku.

Na FIFA Club World Cupu sudjeluje sedam momčadi, pobjednici najjačih kontinentalnih natjecanja (Real Madrid, Flamengo, Wydad Casablanca, Seattle Sounders, Auckland City), afrički doprvak (Al Ahly), te predstavnik Azije (Al-Hilal).

Klupsko SP počinje prvog dana velječe pretkolom između egipatskog Al Ahlyja i novozelandskog Auckland Cityja. Pobjednik ovog susreta u četvrtfinalu će igrati protiv prvaka CONCACAF-a Seattlea, a boljeg iz tog dvoboja u polufinalu čeka europski prvak Real Madrid predvođen Lukom Modrićem.

Kapetan hrvatske reprezentacije je u dresu "Kraljevskog kluba" četiri puta slavio na klupskom svjetskom prvenstvu (2014, 2016, 2017, 2018).

U drugom dijelu ždrijeba je južnoamerički prvak Flamengo koji će u polufinalu igrati protiv pobjednika susreta između marokanskog Wydad Casablance i saudijskog Al Hilala.

Finale i susret za treće mjesto su 11. veljače. Sve utakmice će se igrati u dva grada, Rabatu i Tangieru.

Svjetsko klupsko prvenstvo je prvi puta održano 2000. godine, no u razdoblju od 2001. do 2004., natjecanja su bila otkazana zbog raznih okolnosti.

Prvo klupsko SP u Brazilu igralo se paralelno s Interkontinentalnim kupom, natjecanjem koje su zajednički organizirale europska (UEFA) i južnoamerička nogometna organizacija (CONMEBOL) od 1960. godine. Posljednji Intercontinentalni cup, natjecanje između europskog i južnoameričkog prvaka, održano je 2004. godine. Od 2005. to je natjecanje spojeno s FIFA-inim klupskim prvenstvom.

Do sada je 11 klubova osvajalo naslov svjetskog klupskog prvaka, a sve su to bili europski ili južnoamerički klubovi. Rekorder je Real Madrid sa četiri naslova, Barcelona je tri puta slavila, a Corinthians i Bayern Munchen po dva puta.

Prošle godine naslov je osvojio Chelsea pobjedom protiv Palmeirasa.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 15:17