StoryEditor
Zašto, tudore?

Odlična roba po akcijskoj cijeni

Piše Bruno Bošnjak  /  26.11.2021., 21:24h
Tudor ga gurno na kraj klupe, Hajduk poklonio, a Bjelica se osmjehnuo...

Na kraju teksta starog četiri mjeseca prognozirao sam što Bjelica dobiva s otpisanim hajdukovcem. Ispostavlja se da je nadmašio i moja očekivanja, a bila su prilično visoka s obzirom na javno mnijenje.

Ima nogomet u malom prstu, ali nije odviše pokretljiv i elegantan pri istim tim kretnjama. Prosječnom navijaču to može biti dovoljno da ga proglasi škartom, ali ne bi smjelo i etabliranom treneru.

Darko Nejašmić odigrao je, računamo li i ovu, tri polusezone kao standardan igrač – od toga dvije na izuzetno visokoj razini. kao jedan od top tri igrača svojih ekipa, i jednu dobro, ograničen rigidnim načinom igre Damira Burića.

Današnji trener Verone gurnuo ga je u stranu bez razumnog objašnjenja. Nije da trener duguje objašnjenje za svaki svoj potez, ali intrigiralo je zašto ponajbolji igrač potpuno nestaje s radara.

Navodno je argument bio neuklapanje u planirani sustav igre, ali o kakvoj pragmatičnosti govorimo ako se razrađuje plan igre bez igrača koji klubu može donijeti pet i više milijuna eura i koji, nadasve, igra vrlo dobro?

Pričice kako Tudor i Nejašmić stariji nisu bili u ljubavi nećemo uzimati previše ozbiljno, ne želimo niti pomisliti da bi privatni odnosi mogli u tolikoj mjeri utjecati na odluke trenera.

Bilo što bilo u pozadini, kakve god rezultate ostvarivao s Veronom, Tudor je napravio ogromnu štetu i, ako već neće zbog dva naprasna bijega, trebao bi se ispričati navijačima Hajduka jer je oštetio klub za nekoliko milijuna eura. Na kraju će kapnuti tek jedan (nema sumnje da će Osijek iskoristiti otkupnu klauzulu), a moglo je višestruko više.

Vukasu se zamjeriti ne može, on je svakako drugoligaški trener, a pogotovo ne Bori Primorcu koji je čak i pokušao oživjeti tada potonulog Darka. Tad je mladi veznjak i pokazivao naznake života. Pragmatični Talijan nije imao vremena čekati dvije-tri utakmice da obeshrabreni veznjak uhvati ritam, razumljivo.

Brojke

Danas je, bez imalo pretjerivanja, ključni igrač Osijeka. Ostali se veznjaci, među kojima reprezentativac Mađarske Kleinheisler, po Bjeličinim najavama budući najveći izlazni transfer kluba Žaper, rotiraju, a samo je Nejašmić neupitan u prvih 11.

Samo su dva stopera odigrala više minuta, pri čemu valja napomenuti da u prvih par utakmica nije stekao standardnost.

Glavni je distributer lopte. Uvjerljivo je prvi po točnim dugim dodavanjima, u cijeloj ligi od veznjaka ih više imaju samo Çokaj i Babec. Ima najviše uspješnih driblinga od svih defenzivnih veznjaka prvenstva i nije mu problem prodati fintu pod pritiskom. Zabio je tri gola i drugi je strijelac ekipe, što je naravno anomalija neodrživa na duže staze.

Obrambeno orijentirani Bjelica je Nejašmića, koji je kod dijela javnosti došao na glas kao obrambeno porozan, odredio kao glavnu obrambenu utvrdu ispred zadnje linije, bez straha ga uparuje s nešto mekanijim ili pozicijski slabijim defenzivnim veznjacima, daje mu zadaću strogog markiranja najopasnijih suparničkih igrača poput Petkovića. 

Ima mana, pogotovo defenzivno, da nema ne bi još uvijek bio u HNL-u, ali one se mogu skriti do razine da dobiješ ponajboljeg veznjaka lige.

Statistika kvantificira, pritom dosta toga skriva, ali je indikativna. To vrijedi i za SofaScore prema kojem je Nejašmić treći najbolje ocijenjeni igrač Osijeka, s tendencijom rasta, i u top 20 lige. Vrlo lako bismo ga mogli vidjeti u momčadi (polu)sezone, ili barem u najboljih 18.

Osijek će, pitanje je tjedna, Hajduku uplatiti milijun eura, a onda, vjerojatno u ne tako dalekoj budućnosti, inkasirati pet ili više.

Zašto, Igore?

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 21:02