StoryEditor
novosti

Od iduće sezone drugo mjesto u HNL-u postaje važnije nego osvojiti Kup

Piše desk  /  23.05.2023., 12:29h

Ekonomski stručnjak Tomislav Globan na Twitteru je napravio osvrt na ovu sezonu HNL-a kao i na novosti koje nas čekaju od sljedeće sezone.

"Od iduće sezone drugo mjesto u HNL-u postaje važnije nego osvojiti Kup. Danski mediji su još prije mjesec dana izašli s neslužbenom informacijom da će prioritet za nova mjesta u pretkolu EL za zemlje od 16. do 33. mjesta UEFA dati viceprvacima lige, a ne osvajačima Kupa. Što to znači za Hrvatsku? Zamislimo da se iduće sezone ponovi isti poredak u HNL-u kao i ove sezone, a u finalu Kupa da igraju Hajduk i Rijeka", napisao je Globan koji redovito izvještava o koeficijentima i sličnim nogometnim temama. 

Naglasio je kada bi pravila ostala kakva su sada, osvajač Kupa bi imao prioritet ispred viceprvaka pa bi Rijeci osvajanje Kupa donijelo plasman u EL-Q1 bez obzira što je završila iza Hajduka u prvenstvu, a Hajduk bi morao u ECL-Q2.

"Međutim, po novim pravilima Hajduk bi kao viceprvak imao osigurano mjesto u EL-Q1, bez obzira tko osvojio Kup. Za zemlje rangirane od 16. mjesta naniže osvajanje Kupa će osiguravati mjesto samo u pretkolu Konferencijske lige, ne i Europa lige. Vijest još nije službeno potvrđena od strane UEFA-E, ali očekuje se da će biti u lipnju, zajedno sa svim ostalim izmjenama pristupnih lista za europska natjecanja od sezone 2024/25", zaključio je. 

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 22:25