StoryEditor

Oca su joj ubili talibani, a sada majku bagerist. Napustila je TV studio usred utakmice

Piše desk  /  25.11.2022., 08:52h

Danska nogometašica Nadia Nadim, koja tijekom Svjetskog prvenstva u Kataru radi kao reporterka britanskog ITV-ja, prekinula je javljanje nakon utakmice Danske i Tunisa nakon što je primila vijest da joj je preminula majka. Hamida Nadim imala je samo 57 godina, a poginula je u bizarnoj nesreći u kojoj ju je pri povratku iz teretane udario bager.

"Riječi ne mogu opisati kako se osjećam. Izgubila sam najvažniju osobu u svom životu, i to tako naglo i neočekivano. Bilo joj je samo 57 godina. Bila je ratnica koja se borila tijekom svakog pedlja života. Nije mi podarila život jedanput, nego dvaput i sve što jesam je zahvaljujući njoj", napisala je Nadim na Instagramu objašnjavajući zašto je naglo napustila studio, prenosi Index.

"Izgubila sam dom i znam da ništa više neće biti isto. Život je nepošten i ne razumijem zašto ona i zašto na ovaj način. Volim te i vidjet ćemo se ponovno", rekla je Nadim u svojoj tužnoj objavi.

Nesreća se dogodila kada se bagerist micao u stranu kako bi na uskoj cesti izbjegao kamion koji je dolazio iz suprotnog smjera, a vozač nije vidio majku nogometašice, koja je hodala uz rub ceste vraćajući se iz teretane. Nadia je odmah nakon primanja vijesti otputovala u Dansku.

Nakon što su joj muža ubili talibani, mama Nadim s četiri kćeri izbjegla je iz Afganistana

Nadim je rođena Afganistanka čijeg su oca, vojnoga generala, ubili talibani, nakon čega je majka s četiri kćeri pobjegla u Pakistan. Tamo su se skrivale dva mjeseca dok nisu dobile lažne putovnice s kojima su otišle u Italiju i trebale produljiti u London, ali kamion koji ih je prevozio ostavio ih je u izbjegličkom kampu u Danskoj.

Tamo se Nadia zaljubila u nogomet, sa 17 godina počela ga je ozbiljno trenirati i dogurala do reprezentacije, s kojom je 2017. došla sve do finala Eura, a zabila je 38 golova u ukupno 2013 utakmica. Prošle godine pomogla je nogometašicama PSG-a da osvoje prvi naslov prvakinja Francuske, a trenutačno igra u američkom Racing Louisvilleu.

Kirurginja, poliglotkinja i osoba godine u Danskoj

No Nadim je puno više od nogometašice. Paralelno s nogometnom karijerom studirala je medicinu da postane kirurginja, a već je asistirala tijekom jedne rekonstruktivne operacije. Govori devet jezika, Forbes ju je 2018.  uvrstio na popis 20 najutjecajnijih žena u sportu, a izabrana je i za osobu godine u Danskoj.

Dnevnik.ba

01. prosinac 2023 10:33