StoryEditor
kvalifikacije za euro

Novi poraz Hrvatske: Vatreni izgubili od Walesa i totalno zakomplicirali plasman na Euro

Piše desk  /  16.10.2023., 08:57h

Hrvatska nogometna reprezentacija u susretu je skupine D kvaliikacija za odlazak na EURO 2024. izgubila na gostovanju kod Walesa u Cardiffu sa 1-2 (0-0) te tako stigla u nezavidnu poziciju uoči posljednja dva kola koja će se igrati u studenom.

Oba pogotka za Wales postigao je Harry Wilson, prvoga u 47. minuti, a drugoga u 60. minuti. Na konačnih 2-1 smanjio je Mario Pašalić u 75. minuti, prenosi Gol.hr.

U drugom susretu iz naše skupine Turska je sa 4-0 pobijedila Latviju golovima Akguna (58), Tosuna (83, 90+2) i Akturkoglua (87).

Turska sada vodi na ljestvici skupine sa 16 bodova, Hrvatska i Wales imaju po 10 bodova i susret manje od Turske. Wales je u prednosti zbog boljeg omjera u međusobnim susretima pa Hrvatska više ne ovisi samo o sebi u borbi za plasman u Njemačku. Četvrta je Armenija sa sedam bodova, dok je Latvija na dnu s tri boda.

Do kraja kvalifikacija Hrvatska će još igrati protiv Latvije 18. studenoga u Rigi te protiv Armenije 21. studenoga u Zagrebu, dok će Wales 18. studenoga gostovati kod Armenije, a tri dana kasnije ugostiti Tursku. Za plasman na EURO Hrvatska mora u tim utakmicama osvojiti više bodova od Walesa.

Nakon Osijeka, hrvatska muka se nastavila i u Cardiffu. Bezidejna, troma i indisponirana Hrvatska je upisala i drugi poraz u nizu. Zadnji put to nam se dogodilo u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu, kad su ti porazi bili kobni za tadašnjeg izbornika Igora Štimca. "Vatreni" su prvo 11. listopada 2013. godine u Zagrebu dočekali Belgiju i od nje izgubili rezultatom 1-2, a četiri dana kasnije Hrvatska je gostovala u Glasgowu kod Škotske i doživjela novi, 0-2.

Nakon blijede partije i poraza od Turske, izbornik Zlatko Dalić je napravio nekoliko promjena u sastavu. Iz početnog sastava osječke utakmice ispali su Josip Stanišić, Josip Šutalo i Mario Pašalić, a umjesto njih priliku su dobili Josip Juranović, Domagoj Vida i Lovro Majer. Dalić niti u Walesu nije mogao računati na Andreja Kramarića, Luku Ivanušeca i Brunu Petkovića, naravno niti na već duže ozlijeđene Ivana Perišića i Mislava Oršića.

Hrvatska je, očekivano imala veći posjed lopte, međutim prvu priliku na utakmici imao je domaćin u 12. minuti. Međutim, Domagoj Vida je pravovremeno blokirao Harryja Wilsona. Pet minuta kasnije Hrvatska je upisala prvi udarac na utakmici. Josip Juranović je ubacio na peterac, a Petar Musa pucao glavo, ali preko gola.

U 21. minuti domaćin je izveo sjajnu kontru, David Brooks je uposlio Wilsona kojeg je s leđao oborio Vida. Hrvatski stoper je dobio javnu opomenu, a Velšani slobodno udarac na 18 metara. Dobro je pucao Wilson, no spasio nas je Dominik Livaković odbivši loptu u korner.

Sjajnu priliku domaćin je imao i u 30. minuti, kada je Neco Williams pucao s lijevog ruba kaznenog prostora u suprotni kut, no Livaković je fantastično reagirao.

Hrvatska je prvom poluvremenu imala 67 posto posjeda lopte, ali niti jednu ozbiljnu priliku, čak nismo niti uputili udarac u okvir gola Dannyja Warda. Nažalost, "Vatreni" u prvom poluvremenu nisu pokazali ništa. Nikakav pomak u igri nismo vidjeli u prvih 45 minuta u odnosu na poraz od Turske.

Dalić je već na poluvremenu napravio tri izmjene. Ušli su Mario Pašalić, Josip Stanišić i Dion Drena Beljo, dok su u svlačionici ostali Josip Brekalo, Josip Juranović i Petar Musa. No, nakon samo 90 sekundi domaćin je poveo.

Vratar Ward je ispucao dugačku loptu, Brozović je loše reagirao, lopta je došla do Brooksa koji je sjajno asistirao do Wilsona, a veznjak Fulhama je pobjegao Vidi, izašao sam ispred Livakovića i mirno ga prebacio za erupciju na krcatom stadionu.

Nakon primljenog gola, Hrvatska je pritisnula suparnika i u 58. minuti Brozović je zaprijetio s ruba kaznenog prostora, ali je pucao pored gola. Samo dvije minute kasnije Velšani su zabili i drugi pogodak. James je s lijeve strane ubacio, a Wilson zabio svoj drugi gol na utakmici.

Prvu veliku priliku Hrvatska je imala u 75. minuti kada je Beljo pucao iz blizine, no domaći vratar je odbio. Hrvatska je dobila korner iz kojeg je uspjela smanjiti zaostatal. Ubacio je Modrić, Moore je nesretno prebacio loptu na drugu stativu do Pašalića koji je glavom pogodio za smanjenje rezultata.

Dalićeva momčad je u zadnjih 15 minuta jurnula na sve ili ništa. Pritisnula je suparnika, prijetila, ali srčani Velšani su izdržali sve napade izborivši pobjedu koja ih je vratila i borbu za EURO.

Dnevnik.ba

Standings provided by Sofascore
28. travanj 2024 18:57