StoryEditor
nikad nije kasno

Nizozemac u 39. godini prvi put pozvan u reprezentaciju: "Ja sam kao dobro vino!"

Piše desk  /  16.09.2022., 22:13h

"Sjajne vijesti, oduševljen sam. Jesam li to i očekivao? Pa malo i jesam jer u proteklo vrijeme branim dobro i sigurno te sam se nadao pozivu. No ako gledate prema budućnosti, ja to definitivno nisam", izjavio je Pasveer.

Vratar Ajaxa Remko Pasveer dva mjeseca prije 39. rođendana prvi put u svojoj karijeri dobio je poziv u nizozemsku reprezentaciju. Pasveer se našao među četiri čuvara mreže koja je Louis van Gaal pozvao u reprezentaciju za rujanski ciklus u Ligi nacija.

Ajax ga je prošlo ljeto doveo da bude rezerva

Vjerojatno ni sam Pasveer nije vjerovao da će do toga doći kada ga je Ajax uoči prošle sezone doveo da bude rezerva Maartenu Stekelenburgu, veteranu koji je pak mijenjao Andrea Onanu, u to vrijeme suspendiranog na godinu dana zbog korištenja dopinga. Ipak, Stekelenburg se ozlijedio pa je Pasveer morao stati na gol te je odradio odličnih 28 utakmica prije nego što se i sam ozlijedio, prenosi Index.hr.

Onana se u međuvremenu vratio, ali Ajax ga je prodao u Inter i nije ni razmišljao o potrazi za novim vratarom. Oporavljeni Pasveer vratio se na gol te ove sezone brani spektakularno. U Liverpoolu je ovaj tjedan, primjerice, unatoč porazu 2:1 izluđivao protivničke napadače, imao je osam obrana, od kojih su neke bile zaista impresivne. Sve to sada je nagradio i Van Gaal.

"Sjajne vijesti, oduševljen sam. Jesam li to i očekivao? Pa malo i jesam jer u proteklo vrijeme branim dobro i sigurno te sam se nadao pozivu. No ako gledate prema budućnosti, ja to definitivno nisam", izjavio je Pasveer nakon što je dobio poziv te uz smijeh poručio: "Ja sam kao dobro vino!"

Jedan je od tek četiri aktivna igrača iz trofejne mlade reprezentacije

Nizozemski mediji objavili su podatak da je Pasveer jedan od tek četiri aktivna nogometaša iz nizozemske U-21 reprezentacije koja je 2006. godine bila prvak Europe. Na tom prvenstvu Pasveer je bio rezerva Kennethu Vermeeru, danas vrataru Cincinnatija. Preostala dva aktivna igrača su Ismail Aissati te Haris Medunjanin, koji je kasnije postao reprezentativac BiH.

Pasveer je u to vrijeme bio u Twenteu, ali ondje se nikako nije uspio nametnuti za mjesto u početnoj postavi pa se preselio u drugoligaša Go Ahead Eagles, gdje je dobrim igrama kroz dvije sezone uspio izboriti transfer kojim se vratio u prvu ligu. Četiri godine branio je za Heracles Almelo, a onda ga je na mjesto rezervnog vratara doveo PSV.

Kao 36-godišnjak bio je najbolji igrač kluba. I to nakon što je sezonu prije bio rezerva bivšem dinamovcu

Poslije tri godine u PSV-u, otišao je biti prvi vratar u Vitesse. Mjesto je izgubio u drugoj sezoni u tom klubu, i to od bivšeg Dinamovog golmana Eduarda. Pasveer je tad već imao 35 godina te su mnogi vjerojatno pomislili da je to njegov kraj.

Ipak, vratio se iduće godine i odmah dobio nagradu za najboljeg igrača Vitessea u sezoni 2019./2020. Nakon još jedne odlične sezone, ostvario je transfer karijere u Ajax, a sada je stiglo i ispunjenje sna te poziv u reprezentaciju.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 12:09