StoryEditor
sportski direktor hajduka

Nikoličius pričao o Perišiću, Biuku, Dambrauskasu...; kaže da je za Livaju odbio skoro 8 milijuna eura

Piše desk  /  16.02.2022., 21:15h
Hajdukov sportski direktor Mindaugas Nikoličius izašao je pred nekoliko novinara nakon završetka zimskog mercata u HNL-u. Četiri igrača je angažirao Hajduk, a Nikoličius je ponosan kako je obavio posao.

"U zimskom mercatu sam najavio četiri pojačanja i jako sam sretan što smo doveli četiri igrača. Grgića, Mikanovića, Ferra i Nikolu Kalinića. S Grgićem i Kalinićem nismo željeli ići u kompromis, oni su bili naše prve opcije i čekali smo do zadnjeg trenutka da ih realiziramo. Grgića smo dugo pratili i znamo sve o njemu i jako sam sretan što je LASK pristao na našu ponudu, pa smo dobili igrača od početka priprema. Što se tiče Mikanovića, bilo je puno neizvjesnosti zbog situacije u Kazahstanu. Nije mogao razgovarati sa sportskim direktorom Kairata, a nije bilo ni interesenata u Kazahstanu. Zato nam je trebalo više vremena. Ferro je igrač kojeg dugo poznajem, od ljeta pratim stvari o njemu, ali nismo mogli doći do njega. U prosincu smo ponovno stupili u kontakt i uspjeli smo ga privući u Hajduk. Kao i kod svih, ni kod njega nije glavni razlog dolaska isključivo novac, već igrači prepoznaju Hajduk kao jako dobru sredinu za napredak. Da je samo u pitanju novac, sigurno ne bismo doveli sve ove igrače", kazao je Nikoličius.

Kakva je situacija s Perišićem?

"Nismo imali nikakvu komunikaciju", odlučno je odgovorio sportski direktor Hajduka.

Može li se s pojačanjima do naslova?

"Imamo četiri ozbiljne momčadi u konkurenciji, svi imaju svoje šanse i nade. Tri od te četiri žele osvojiti i Kup, a među njima je dakako i Hajduk. Roster kojeg imamo daje nam nadu da ćemo osvojiti prvenstvo i Kup. Međutim, idemo utakmicu po utakmicu i vidjet ćemo što će biti do kraja. Netko će biti i četvrti, a nadam se da će Hajduk biti prvi. Da budemo četvrti bilo bi veliko razočaranje jer imamo jako dobru momčad. Pritom nikoga ne podcjenjujem, Osijek slaže momčad godinu dana više nego mi. Koliko mjeseci radi Bjelica, a koliko Dambrauskas? Dinamo ima iskustva kako osvojiti prvenstvo. Svi imaju svoje adute, a mi se želimo boriti do kraja."

Jeste li se nadali da će Hajduk u godinu dana postati ovako konkurentan?

"Kada sam došao nije bila dobra situacija, zna se u kojem je stanju Hajduk završio zadnju jesensku utakmicu u prosincu 2020. Ali, ja sam optimist, znam kako radim i što želim. U godinu dana napredak je očigledan. Sada više nema velikih promjena jer momčadi koje žele napredovati moraju se uigravati i biti na okupu. Dok sam bio u Gorici čudio sam se kako Hajduk ne uspijeva napraviti rezultat, a ima povijest, emociju i tradiciju. Ali, pomaknuli smo se, idemo naprijed..."

Mindaugas Nikoličius je objasnio po kojem je kriteriju kreirao karakterni Hajduk u koji je kroz proteklih 13 i pol mjeseci doveo 16 igrača na Poljud.

"Kod igrača koji bi mogao zaigrati za Hajduk nije dovoljno samo da bude igrački dobar, mora imati više toga. Nije jednostavan klub, nije lako uklopiti se i dostići rezultat. Pritom analiziraš igrače koji su bili tu i pitaš se zašto nisu uspjeli. U tom razmišljanju dođeš do zaključka kakvi bi trebali biti igrači da bi napredovali i borili se za trofeje. Najbitnije je da temelj momčadi moraju biti igrači koji razumiju što je Hajduk, Dalmacija.... Prvi kriterij sa sportske strane mora imati karakter. “Bez muda” ne možeš igrati na Poljudu jer lako je kada pobjeđuješ, ali što kada nema rezultata? Trebaš biti jak i vratiti se..."

Otkrio je i kako je pronađen i doveden Lukas Grgić, koji se pokazao kao pravo pojačanje na početku proljeća.

"Mi sada pričamo o Grgiću kao igraču, ali kako je tako brzo pronašao svoje mjesto u momčadi, to je šira tema. Puno je detalja koji se uklapaju u veliku sliku. Kada smo pronašli Grgića, gledali smo ga prvo kao igrača. Onda počneš kopati ostalo. Obitelj iz okolice Koprivnice, kada je počeo rat otišli su u Austriju. Željeli smo otkupiti Grgića, zato smo prošlog ljeta dugo odgađali Fossatija. Međutim, LASK nije htio ni čuti. Ali, ove zime promijenio se sportski direktor u Linzu i realizirali smo transfer. U LASK-u je sportski direktor Srbin, on shvaća što za Hrvata znači Hajduk. Za klub je bilo i boljih ponuda, primjerice, bivši trener ga je zvao u Belgiju, nudili su mu veće novce. Bilo je upita iz Bundeslige, ali Lukas je došao do sportskog direktora i rekao “mene zove Hajduk, znaš li što to meni znači?”. Čovjek je htio u Hajduk bez obzira na to što ga zove netko drugi. Zbog toga ima veće šanse za uspjeh. U svlačionici sjedne do Subašića i odmah se adaptira."

Kako ste angažirali Nikolu Kalinića?

"To je posao koji je također dugo trajao. Nikola je izrazio želju doći u Hajduk i hvala Bogu što je tako završilo. Kad sam prvi put vidio Kalinića bilo je jasno da je veliki adut imati takvog igrača u svlačionici. Prvi susret? Neću ulaziti u te detalje."

Koji je najveći posao kojeg ste dosad realizirali u Hajduku?

"Ne bih o najvećem poslu, ali Livaja me fascinira svaki dan. Puno ljudi smatra kako je njemu jednostavno, međutim, treba živjeti kao ikona u ovom gradu."

Pritom je Nikoličius ponudio i dosad skrivene detalje o ponudama za Livaju što su na Poljud stizale ove zime...

"Imali smo ponude iz lige Petice i s drugih kontinenata. Međutim, ne prodajemo budućnost za sigurnost, davno je rekao naš predsjednik. Nije problem prodati igrače iz Hajduka, ali vjerujemo u našu momčad. Biuk i Ljubičić su igrači iz naše Akademije, ali ima i drugih igrača. I Mlakar je mogao otići za dobru ponudu, ali smo odlučili da nije trenutak. Ne želimo u bitnom razdoblju ostati bez igrača. Imali smo i ponuda za Livaju, to nije tajna. Bile su između sedam i osam milijuna, ali ni igrač, ni klub nisu željeli razgovarati o tome. Zašto? Fokusirani smo na naše ciljeve. Za Marka je to bilo jednostavno, nije želio ni čuti. Nevjerojatno je kakav je vrhunski igrač i osoba."

"Oni su ozbiljni mladi igrači, imaju oko 30 utakmica u prvoj ekipi. S Eduokom imamo 20 igrača i svi su u konkurenciji. Oni su naša budućnost i mi vjerujemo u Biuka i Ljubičića."

Kakvu je promjenu napravio Dambrauskas? S Gustafssonovim kadrom počeo je dizati Hajduk prošle jeseni.

"Valdasa znam jako dugo, izrastao je u dobrog stručnjaka. U Ludogorecu mu je bilo jako teško, ali prošao je veliku školu. U Hajduku ima 20 igrača, a svaki od tih igrača ima svoj ego. Međutim, naš jedini cilj je rezultat kluba, a ne pojedinac. Tu je Valdasova vrijednost jer ima kontakt sa svakim igračem, zna kako ga motivirati. Iz iskustva znam da najviše trebaš raditi s igračima koji ne igraju. Vrijednost Valdasa je što može držati momčad, a uz to ima veliko nogometno znanje."

Koja je razlika u odnosu na Gustafssona?

"Poznaje HNL, a pritom je iskoristio napadački potencijal."

Je li vam žao što nije došao od početka?

"Ne bih o tome, gledamo u budućnost. Imamo 14 finala i polufinale Kupa do kraja."

Ulazite li s trenerom u kreiranje taktike?

"Ja sam sportski direktor, moja je odgovornost za sve što se događa s momčadi. Pričamo o nogometu, ali sa stručne strane. Diskutiramo svaki dan."

Kako Dambrauskas sudjeluje u izboru igrača?

"Kada dođemo do najužeg izbora od tri igrača, trener daje svoje mišljenje. Na kraju dođe predsjednik i pričamo o financijama."

Na pitanje koja mu je bila dosad najstresnija utakmica, Nikoličius je jasno uzvratio “tek će doći najstresnija”. Je li Hajduk s aktualnom momčadi ravnopravan Dinamu?

"Sad možemo parirati Dinamu, nemamo loše pozicije!"

Imate li datum odigravanja odgođene poljudske utakmice s Dinamom iz prošle jeseni?

"Dok je Dinamo u Europi, još se ne zna."

Je li ovo najbolja momčad s kojom ste dosad u karijeri radili?

"Naravno, to nije upitno."

Gdje se vidite u svibnju?

"Kada osvojimo trofej, bit će to potvrda i kruna našeg rada. Ali, bitan je put do trofeja."

Otkrio je Nikoličius da se Krovinović ozlijedio na treningu i neće biti u kadru za Dragovoljac.

- Imamo mali problem, ozlijedio se Krovinović, ali očekujemo da neće biti dulje od dva tjedna izvan pogona. Da će biti spreman za Kup s Goricom.

Za subotnji ogled s Hrvatskim dragovoljcem na dispoziciji najvjerojatnije neće biti ni Lovre Kalinić, kojeg još nije pustila temperatura zbog koje je propustio rođendanski Belupo.

Na Instagramu se Nikoličius pojavljuje kao “niko_mrfootball”, a njegove objave pažljivo prate navijači Hajduka. Otkud nadimak Mr. Football ?

- Ha, ha... nisu me to dosad pitali. Nema taj nadimak nikakvo posebno značenje, tako sam se na početku priključio Instagramu, u vrijeme kada je moje objave “lajkalo” po desetak ljudi.

Ali, sve se promijenilo dolaskom u Hajduk...

Kristijan Lovrić najveća je priča zadnjeg dana prijelaznog roka u HNL-u. Je li Osijek dovođenjem Lovrića postao najveći konkurent Hajduku ?

- Ne mislim da je Osijek najveći konkurent, sva tri konkurenta su ista. Lovrića dobro poznajem i sretan sam zbog njega. Evidentno mu je trebao taj iskorak. Hajduk? Nikada s Goricom nismo pričali o Lovriću. Jasno je i zašto. Imamo Biuka na toj poziciji, Sahiti nam to može tu igrati.

Kako komentirate odlazak Jakoliša?

- Nismo ga mogli držati svaku utakmicu na 10 minuta, a ako igra 90 minuta, onda ne igraju Biuk i Sahiti. Nije više mlad igrač, a ne mogu reći “ajde Biuk, pričekaj godinu dana”. Igrač gleda što je najbolje za njega, a ja sam sportski direktor i gledam što je najbolje za Hajduk. Jakoliš je nakon pola godine ostvario transfer u ligu Petice i sretan sam zbog tog transfera.

Pojačanja su došla u Hajduk, ali Bijeli su ove zime ostali bez 16-godišnjeg kadeta Mate Ivkovića, a Mario Brkljača nije htio produljiti ugovor.

- Sve sam već objasnio što se tiče Brkljače. Mi smo kao klub pokazali veliku pažnju, napravili smo sve što smo mogli za njega. Sigurno je osjetio veliku ljubav što mu je klub pružio, međutim, svatko ima svoj izbor. Njegovi roditelji su tako odlučili.

Ivković je potpuno različita priča jer talentirani kadet je za 600.000 eura otišao u Romu.

- U tom poslu prvo ide zahvala njegovom agentu, dakako i Romi, koja je pokazala respekt Hajduku dogovorom oko odštete. Nije isključeno da bude suradnja i na drugim razinama.

Je li mladi igrači odlaze strahujući da će u jakom Hajduku teže dobiti priliku?

- Zar mislite da će u Romi biti lakše, da je manje igrača u konkurenciji? Njegovi roditelji imaju rodbinu u Italiji, zato je Ivković otišao. Ali, recite mi gdje su mladi igrači u momčadima koje se bore za naslov? Koliko je mladih igrača, primjerice, u Osijeku koji želi trofej? Kada se borite za naslov rijetki su klubovi poput Hajduka koji pružaju priliku igračima kao što su Biuk i Ljubičić, koji imaju veliku ulogu u prvoj momčadi.

Odlaskom Andre Fistonića u Radomlje, izabrao je Nikoličius novog pomoćnika, a to je Mirko Žaja, dosadašnji član skautske službe Bijelih i nekadašnji junior Hajduka iz generacije 1988. Bivši vratar Bijelih, Fabijan Tomić, novi je administrator sportskog segmenta.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 16:07