StoryEditor
konferencijska liga

Niko Janković golom izravno iz kornera donio Zrinjskom pobjedu nad Tobolom

Piše T.R.  /  04.08.2022., 22:59h

Nogometaši Zrinjskog pobijedili su u Mostaru s 1:0 u prvoj utakmici 3. pretkola Konferencijske lige kazahstanski Tobol majstorijom Nike Jankovića.

image

Početni sastav Zrinjskog

HšK ZRINJSKI MOSTAR -

Zrinjski je bio bolja momčad u prvom poluvremenu. Imali su posjed i bili konkretniji te su i stvorili dvije velike prilike, ali nedostajalo je koncentracije u završnici da se na odmor ode s prednošću.

Prvu veliku priliku Zrinjski je imao u 20. minuti kada su izigrali obranu Kazahstanaca nakon auta. Brzo su ga izveli Plemići, a Bilbija je sjajno glavom uposlio Ćužea koji probija lijevu stranu i upućuje prizemni ubačaj. Ali stoper gostiju Tomašević u posljednji trenutak dolazi do lopte koja je bila namijenjena usamljenom Tičinoviću na drugoj vratnici te tako spašava svoju momčad od sigurno primljenog gola.

U 34. minuti ponovno su Bilbija i Ćuže izigrali obranu Tobola. Opet je krilo Zrinjskog probilo lijevu stranu nakon dodavanja iz prve Bilbije, ali Ćuže je uputio neprecizan pas, iza Tičinovića i propala je nova velika prilika Zrinjskog.

U finišu poluvremena, Tobol je iz ničega imao najbolju priliku prvog dijela. Nakon ispucavanja gostujućeg vratara, Barišić je nespretnom reakcijom, glavom uposlio Deblea koji topovskim udarcem trese gredu. Koliko Zrinjski nije imao sreće u one svoje dvije prilike, sada je imao te se na odmor odlazi bez golova.

Već na startu drugog poluvremena Zrinjski je dobro zaprijetio. Janković je zaprijetio s 30-ak metara, a vremešni Mokin sjajnom paradom brani taj udarac. U nastavku akcije zaprijetio je i Ćuže glavom, ali 41-godišnji Mokin je i to stigao i uhvatio loptu.

U 55. minuti Ćorluka radi veliku nesmotrenost. Na polovici Tobola je napravio prekršaj za žuti karton, a budući da je u prvom poluvremenu dobio također žuti zbog napucavanja lopte, Zrinjski je ostao s igračem manje.

Trener Mostaraca, Sergej Jakirović odradio je trostruku izmjenu. Jukić je ušao umjesto Ćužea i prebačen je na desnu stranu. Kamenar je zamijenio Ilinkovića, a Maglica je ušao umjesto Memije te Tičinović prebačen na lijevu Memijinu stranu dok je Maglica zaigrao na Ćorlukinoj poziciji.

Preuzeo je Tobol inicijativu s igračem više, ali ništa konkretno nisu napravili. 

A, onda u 76. minuti potez koji će se godinama pričati. Niko Janković je izravno iz kornera pogodio za 1:0 i ludnicu na tribinama Pod Bijelim Brijegom. One starije navijače iz Mostara ovaj gol je podsjetio na Baku Sliškavića, a eto sada su i oni mlađi vidjeli ovu majstoriju.

U 84. minuti nova dobra vijest za Zrinjski. Branič gostiju Tomašević je zaradio žuti karton zbog prekršaja, a onda odmah i drugi zbog prigovora i snage na terenu su bile izjednačene.

Ipak, 10 na 10 Tobol je stvorio veliku priliku kada je Zhaksylykov izašao pred Čondrića, ali vratar Zrinjskog brani i tako osigurava pobjedu Plemića.

No, u sudačkoj nadoknadi ta pobjeda je mogla biti i veća kada je Bilbija nakon kornera sjajno pucao glavom, ali lopta je otišla tik iznad grede.

Zrinjski će tako s prednošću ići na gostovanje kod Tobola, a ako prođu u play-offu ih čeka poraženi iz dvoboja Olympiakos - Slovan Bratislava. U njihovoj prvoj utakmici u Grčkoj bilo je 1:1.

14. travanj 2024 18:42