StoryEditor
potpuni kaos

Nikad viđena situacija iz Prve HNL: Je li Petković zaslužio isključenje zbog ovog poteza? Evo što kažu pravila

Piše Desk  /  16.12.2021., 07:43h
Situacija o kojoj će se još dugo pričati viđena je u zaostaloj utakmici 1. HNL između Istre i Dinama.

Dinamo je s 2:0 u gostima pobijedio Istru 1961 u zaostaloj utakmici četvrtog kola Prve HNL. Iako su bili favoriti, Modri su do pobjede stigli i teže od očekivanog, a susret su obilježila čak četiri crvena kartona, pišu Sportske novosti.

Najprije je Dinamo u 80. minuti ostao bez Kevina Theophile-Catherinea koji je dobio drugi žuti karton nakon faula na Dionu Dreni Belji, a onda je četiri minute kasnije nastao pravi kaos. Bruno Petković se našao u odličnoj šansi, ali srušen je u šesnaestercu Istre 1961, a Duje Strukan je odmah pokazao na bijelu točku i dao žuti karton Silvi.

VAR soba ga je pozvala da sam pregleda video nakon čega je poništio žuti karton Silvi i umjesto toga dao crveni karton golmanu Lučiću, te pomoćnog trenera Istre koji je protestirao. Petković je sam odlučio pucati penal i zabio gol, ali on je poništen, a napadač Dinama je dobio drugi žuti, odnosno isključujući crveni karton jer je sudac, čini se, procijenio da je previše zastao prilikom izvođenja.

Video pogledajte OVDJE.

Tako je Petković morao napustiti igru, a Dinamu je oduzet penal zbog krivog izvođenja. Nakon ove neobične situacije koja nikad prije nije viđena na travnjacima Prve HNL, konzultirali smo Pravila nogometne igre, čiji članak 27. kaže da "ako igrač koji izvodi kazneni udarac koristi varku pri udarcu nakon što je dovršio zalet", odluka suca mora biti sljedeća:

"Sudac će, bez obzira na ishod izvedenog udarca, zaustaviti igru, dosuditi neizravni slobodni udarac za suparničku momčad s točke izvođenja kaznenog udarca, zbog prekršaja iz Pravila 14. i opomenuti će izvođača."

Članak 28. pak kaže:

"U kojim situacijama, kod izvođenja kaznenog udarca, bez obzira na ishod udarca, sudac mora zaustaviti igru i nastaviti neizravnim slobodnim udarcem za suparničku momčad?

- kada je kazneni udarac izveden unatrag

- kada suigrač jasno utvrđenog izvođača izvede kazneni udarac; tada sudac opominje igrača koji je izveo udarac

- Kada izvođač koristi varku pri udarcu nakon što je dovršio zalet (korištenje varke pri zaletu je dopušteno); sudac opominje igrača."

Dakle, Strukanova je odluka, vezana uz poništavanje gola Petkoviću, dodijeljivanje žutog kartona Dinamovom napadaču i davanja posjeda lopte Istri, apsolutno prema pravilima.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 14:57