StoryEditor
eurobasket

Nevjerojatni Dončić ubacio Francuzima čak 47 poena: Nisu ga mogli zaustaviti ni kada su mu razbili glavu

Piše desk  /  07.09.2022., 20:09h

Slovenija je u posljednjoj utakmici grupne faze skupine B u ključnom dvoboju za prvo mjesto u skupini pobijedila Francusku 88:82. S obzirom na to da je Slovenija izgubila samo jedan susret u skupini, onaj od BiH koja je ispala, jasno je da je osvojila grupu i s prve će pozicije ići u osminu finala na Crnu Goru ili Gruziju.

Utakmicu je obilježio nevjerojatni Luka Dončić. Nakon što je praktički sam jučer pobijedio domaćina Njemačku, protiv Francuske je odigrao jednu od najdojmljivijih individualnih partija u povijesti Eurobasketa. Fenomenalni Slovenac je već do poluvremena ubacio 27 poena, a imao je i četiri skoka te pet asistencija. Dončić je rešetao Francuze iz svih pozicija.

Krajem druge četvrtine Dončić je nakon duela s Vincentom Poirierom dobio udarac laktom u glavu, a kako je krvario, morao je napustiti parket. Ipak, Dončić se vratio u drugom poluvremenu i nastavio terorizirati obranu momčadi koju vodi Vincent Cole.

Trice, solo prodori, zakucavanja, koševi s distance i sa slobodnih bacanja, sve mu je ulazilo. Francuzi jednostavno nisu imali rješenja za jednog od najboljih igrača svijeta, koji je do kraja ubacio čak 47 poena, čime je srušio legendarnog Dirka Nowitzkog.

Od početka je to bila tvrda i teška utakmica. Slovenija je imala blagu prednost nakon prvog poluvremena, ali su se Francuzi vratili u trećoj četvrtini i odveli utakmicu u neizvjesnost. No Francuska se nije predavala i na dvije minute do kraja je došla na samo poen razlike, a potom i izjednačila. Ipak, u samoj završnici Slovenija je imala više mirnoće i uspjela je slaviti protiv moćne Francuske. 

Slovenija je prva u ovoj skupini, Njemačka druga, Francuska treća, a Litva četvrta. 

Kod Francuske su bolji od ostalih bili Rudy Gobert s 19 koševa i osam skokova te Amath M'Baye s 13 poena te po četiri skoka i asistencije. Ranije u srijedu Litva je u direktnom dvoboju za osminu finala, u ovoj skupini B, bila bolja od Bosne i Hercegovine 87:70.

U skupini A Španjolska je ranije osigurala prvo mjesto pobjedom protiv Turske 72:69. Turski košarkaši su drugi na ljestvici, a u osmini finala je i Belgija koja je u zadnjem kolu svladala Bugarsku 89:80. Najbolji belgijski igrač bio je Retin Obasohan s 25 poena i sedam skokova. Kod Bugarske je opet prednjačio Aleksandar Vezenkov s 26 poena i 13 skokova.

U ovoj skupini još u srijedu igraju Gruzija i Crna Gora, a pobjednik tog susreta izborit će nastup u osmini finala.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 01:52