StoryEditor
nezaustavljivi igrač Zrinjskog

Nemanja Bilbija ili 99 načina kako do titule

Piše Desk  /  25.10.2021., 13:28h
Više od tri godine nije zabio od slobodnjaka, a onda je jednostavno uzeo loptu i zatresao mrežu Sarajeva. Tako to bude kad vas ide, kad ste Nemanja Bilbija. Devedeset-devetka Zrinjskog zaista ima 99 načina kako zabiti, a to Zrinjskom otvara – 99 načina kako do nove, sedme titule.

Piše: Slaven Nikšić/Dnevni.ba

Pobijedili sve osim Posušja, Tuzle i Radnika, zabili 24, a primili samo 4 gola – Plemići ove sezone očito misle vrlo, vrlo ozbiljno. A iako je ekipa dobrim dijelom revitalizirana mladim, dosad neafirmiranim igračima, i dalje je snažno naprijed vuče jedno prekaljeno ime Premijer lige – Nemanja Bilbija. Bude li Zrinjski, njegove će zasluge biti najveće.

Došao na mala vrata

– Kad je tek došao, nisam očekivao da će napraviti ovo… čak nisam mislio ni da će se zadržati ovoliko dugo, ali s vremenom je postao zreliji, pravi vođa na terenu. Ta mi se transformacija jako svidjela… ovi rezultati nisu plod slučajnosti, izjavio je Krešimir Kordić nakon što je Bilbija protiv Veleža izjednačio njegov rekord, 75. golova u dresu Zrinjskog, brojku koju je Nemanja već u idućoj utakmici prebacio.

Opet je to bio jedan gol, ali vrlo, vrlo vrijedan.

– Ponovit ću to po deseti puta: Došao sam ovdje na mala vrata, a sada sam ispisao stranice historije. Ponosan sam na sebe i sve koji me podržavaju, rekao je Bilbija nakon što se izdvojio na vrhu vječne liste klupskih strijelaca.

U toj svojoj jurnjavi za rekordima, za koje 99-ka Zrinjskog kaže da ih sve želi oboriti, stigao je i do 99. gola u Premijer ligi, ispred je sa 125 golova ostala samo legenda Širokog, Wagner… a i za njega su u Zrinjskom uvjereni da je dostižan – konkretno, rekao je to trener Sergej Jakirović. No, na osnovu čega sve to Nemanja Bilbija gazi rekorde i (opet) vuče Zrinjski prema naslovu?

Čuvaju ga rukama i nogama…

– Vidjelo se u nekim utakmicama da ga striktno čuvaju – rukama i nogama. Ali imamo mi mehanizme koje koristimo kad je fokus na njemu. Međutim, to je takva kvaliteta od igrača da on i kada ga tako čuvaju zabije gol, opisao je 30-godišnjeg Bilbiju uoči derbija sa Sarajevom šef mu Jakirović.

Opisao, ali ne do kraja. Jer trebalo bi mu više vremena kojeg ovaj i nema, puno više rečenica da sažme sve kvalitete ofenzivnog veznjaka uz čije ime stoje četiri titule prvaka BiH. Ali ništa, zato, pokušat ćemo ga dopuniti naoko nekim suhim činjenicama koje će njegove kvalitete složiti u profil ubojitog strijelca kakav jeste. Od omiljenih udaraca i noge, do omiljene minute kada zabija. A onda se dotaći i njegove osobnosti koja mu i omogućuje da na ovoj razini traje koliko traje.

… ali on zabija s obje, glavom

Dakle, Nemanja je lijevak, ali zabija s obje noge. Pogađa i glavom, a slobodnjaci mu baš i nisu totalna specijalnost. Pokazuje to i podatak da je zadnji puta, prije nego je ljevicom iz minule subote srušio Sarajevo, iz slobodnjaka zabio u rujnu 2018. – protiv Mladosti. Češće zabija u drugom poluvremenu (52-64, a zabio je i jedan gol u produžecima – za Sarajevo protiv Atromitosa).

Često (u 44 navrata) su to i golovi odluke, što je ove sezone bila velika većina njih. Čak šest od devet, ako odlučujućim pogocima protiv Veleža te susretima protiv Slobode i Sarajeva dodamo i Hercegovački derbi sa starta drugog prvenstveno kruga, kada je Nemanja zabio prva dva gola u pobjedu 4:0. Zna Nemanja potpisati i hat trick, u PL je to učinio rekordnih pet puta, a prošle je sezone sa 17 golova odnio titulu najboljeg strijelca prvenstva – a to sa stajališta da nije čista špica dosta govori o raznovrsnosti njegovog napadačkog arsenala.

Bez ekipe ne bi bilo ni Bilbije

– Grupa je dobra, radna i onda ona izbaci igrača kao što je Nemanja, rekao je još šef mu Jakirović, naglašavajući još jednu bitnu stavku u priči zvanoj Nemanja Bilbija, ekipu.

A ekipa Zrinjskog radi za Nemanju Bilbiju. Gura ga u šanse brojnim ubačajima s bokova, proigravanjima kroz sredinu, sitnim pasovima kroz sredinu… generalno ove sezone – jednom intenzivnom ofenzivom iz koje izađe i puno odbijanaca, ‘neočišćenih’ lopti koje Nemanja zna i voli uloviti.

Zrinjski u svojim redovima između ostalih ima vlasnika najviše ubačaja u kazneni prostor (Josip Ćorluka), ima sjajnu obranu koja je primila samo četiri gola i koja rasterećuje ofenzivce, u vezi ima iskusne razbijače poput Zlomislića, neke od najperspektivnijih mladih igrača Lige (Bašić, Savić), na krilima brzonoge Juranovića i Tičinovića. Ukratko, Zrinjski je ove sezone kompletan, a kada je to tako – takav je i Nemanja Bilbija. Nemanja Bilbija kojem i karakter daje jednu važnu notu.

Narav

– Nije to tako samo što se golova tiče, jer kad vidite njega da uklizava na treningu, sve vam je jasno, rekao je Jakirović za Bilbiju i tu se dotaknuo i jednog vrlo, vrlo važnog aspekta po pitanju profiliranja Nemanje Bilbije.

Jer vidite, Nemanja Bilbija je igrač koji malo kada igra na pola, igrač koji na terenu iskri, glasan je, energično gestikulira, ne može ga se ignorirati. A da je vrlo samokritičan, donekle i težak po sebe, dokazao je uoči i nakon prvog ovosezonskog derbija s Veležom.

Upravo smo ga mi upitali za malu krizu uoči te utakmice, na što je odgovorio: Ne mislim da je kriza, iako nisam pogađao u ovom periodu. Ulazio sam u šanse, a mislim da je to neka kvaliteta. Nisam nervozan zbog toga. Dok god ekipa pobjeđuje, neću se buniti.

A nakon što je protiv Veleža zabio, nakon što je odlučio utakmicu, emotivno je ispalio: Jučer su me pitali za krizu. Za one koji ne vjeruju – evo, nisam u krizi!

I za kraj, jedna opaska za vječne skeptike – ne, nismo uranili s ovim tekstom. Jer Zrinjski možda i ne uzme titulu, do koje ga s ovakvim Nemanjom Bilbijom zaista može odvesti 99 putova, ali on je već uvelike obilježio sezonu.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 18:40