StoryEditor
ruska mobilizacija

Nekadašnja zvijezda Evertona i Rusije dobila Putinov poziv da ide ratovati u Ukrajinu

Piše desk  /  28.09.2022., 17:38h

Ruski predsjednik Vladimir Putin je prije nešto više od tjedan dana najavio djelomičnu vojnu mobilizaciju za nastavak "obrane ruskog naroda od ukrajinskih neonacista i zapadnih zemalja". Njegov ministar Sergej Šojgu potom je rekao da će biti mobilizirano 300.000 rezervista, napominjući da je to samo jedan posto ruskih vojnih rezervi.

Ruski Sport Express je nakon toga pokušao objasniti kako će Putinova odluka utjecati na ruske sportaše, odnosno postoji li mogućnost da netko od njih na kućnu adresu dobije poziv u vojsku. Podsjetimo, ukrajinskoj vojsci pristupili su brojni poznati ukrajinski sportaši, ali u Ukrajini je na snazi bila opća mobilizacija, pa vojsku nisu ni mogli izbjeći ako su se našli na teritoriju svoje zemlje.

Pozvan je bivši ruski reprezentativac

Sada se u ruskim medijima pojavila priča o prvom sportašu koji je dobio poziv u rat. Radi se o 37-godišnjem Dinjaru Biljadetinovu, bivšem nogometašu Evertona i ruske reprezentacije, za koju je u karijeri nastupio 46 puta. Sudjelovao je i u pohodu na rusku europsku broncu 2008. godine. Njegov otac Rinat je za BIA Novosti objasnio situaciju.

"Dinjar je primio poziv. Teško je govoriti o tome što osjećamo. Istina je da nije služio vojsku, ali jest odradio vojnu obvezu na jedan drugačiji način. Bilo je to prije 19 godina. Položio je zakletvu, a vojsku je služio na sportskom terenu. Jedino mi nije jasno kako je on kao 37-godišnjak pozvan u vojsku ako zakon kaže da se na mobilizaciju zovu ljudi do 35 godina", zapitao se Rinat.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 00:48