StoryEditor
sportski analitičar hrt-a

Ne stišavaju se reakcije na Joška Jeličića, srpski mediji njegovu izjavu prenijeli kao skandaloznu

Piše desk  /  14.06.2024., 12:23h

Europsko prvenstvo u Njemačkoj započinje za nekoliko sati utakmicom Njemačke i Škotske u Münchenu. Međutim, fokus s početka prvenstva na kojem Hrvati imaju velika očekivanja od Vatrenih uspio je zasjeniti komentar sportskog analitičara Joška Jeličića iznesenog u HRT-ovom studiju.

Podsjetimo, Jeličić je prvo iznio nespretnu tvrdnju u kojoj je usporedio Hrvatsku i neke nogometne velesile, koje su povijesno bili kolonizatori Afrike, kao što su Francuska, Belgija i Španjolska, a o čemu je naš portal pisao ranije u petak.

"Mi nemamo brzinu, dubinu ni izolacijske igrače. Nemamo jer nam je takva genetika, a nismo bili ni kolonijalna sila. Tko je brz u Španjolskoj? Lamine Yamal i Nico Williams. U Francuskoj neću ni spominjati, a Jérémy Doku u Belgiji", započeo je Jeličić svoj komentar na reprezentaciju Hrvatske te dodao:

"Hoćemo slati djecu u Afriku umjesto u Irsku? S obzirom na podatke Hrvatske udruge poslodavaca, projekcija je da će za dvije godine kod nas biti 400.000 Nepalaca, ovih, onih... Ne da nećemo dobiti na brzini, nego ćemo izgubiti na skok-igri". Zatim se okrenuo komentiranju i analizi reprezentacije Srbije.

"Što se tiče Srba, i to u smislu ega i njihovih unutarnjih problema, meni je drago da su oni na natjecanju. Neće biti dosadno, pogotovo ako u prvoj utakmici izgube, što je očekivano. Nadam se da se neće raspasti, onda će biti puno materijala, već dugo nismo vidjeli tko je s kim, tko koga i tako... Ono što je njihov problem, njihov izbornik ništa ne donosi toj ekipi", rekao je. 

"Moraju imati jasniju hijerarhiju, ne u smislu tko je veća zvijezda. Piksi i njegove izjave, gledali smo kako psuje svog igrača u prijateljskoj utakmici, radi sve ono zbog čega oni već dugo godina nemaju i vjerojatno nikad neće ni imati kult reprezentacije", zaključio je. Nije dugo trebalo da se njegovi stavovi prenesu u gotovo svim medijima, kako domaćim tako i onima susjednih država. Posebnu pozornost dali su mu Srbi koji su njegovu izjavu prenijeli kao skandaloznu. 

B92.net taj trenutak iz HRT-ove emisije EURO 2024 stavlja pod naslov "Hrvat izvrijeđao Piksija i Srbiju: ‘Ništa ne donosi ekipi‘; ‘Dugo nismo vidjeli tko je s kim, tko koga‘", a Blic piše da je "bivši nogometaš Hajduka i Dinama s iskustvom igranja za hrvatsku reprezentaciju iznio niz uvredljivih komentara na račun reprezentacije Srbije".

Kurir isti tekst donosi pod naslovom u kojem navodi da je Jeličić "pukao" i "potpuno izgubio konce" te da "vjerojatno ne zna ni on što priča". Slično piše i Telegraf koji navodi da je "legendarni hrvatski nogometaš brutalno isprozivao Orlove i Piksija".

Dnevnik.ba

20. srpanj 2024 14:53