StoryEditor
nezaustavljiv

Ne pamti se ovakva dominacija HNL-om, ovako lude brojke posljednji je imao Eduardo

Piše desk  /  06.02.2022., 14:21h
Hajduk je jučer uvjerljivo u gostima svladao Goricu 4:0, a najzaslužniji za to bio je Marko Livaja, koji je postigao dva gola i namjestio jedan. Tim se golovima nije samo učvrstio na vrhu liste strijelaca HNL-a, nego se i sasvim približio klupskom rekordu, a ovim bi tempom zabijanja mogao završiti sezonu povijesnim učinkom i na razini cijelog HNL-a.

Nakon 22 kola Livaja sad već ima 17 golova iz 20 nastupa. Na vrhu liste strijelaca HNL ima tri više od Josipa Drmića iz Rijeke i čak sedam od ostale pratnje. Samo su četiri igrača u HNL-u premašila polovicu njega učinka, odnosno postigla devet ili više golova.

Do kraja sezone ostalo je još 14 kola, ali Hajduk ima i zaostali derbi s Dinamom, pa mu preostaje još 15 utakmica, pa je sasvim izvjesno da će 28-godišnji Kaštelanin srušiti klupski rekord po broju golova u sezoni HNL-a.

Dosad ih je najviše postigao Mijo Caktaš u sezoni 2019./20., okruglo 20, baš kao i Osijekov Mirko Marić te Rijekin Antonio-Mirko Čolak, koji je naposljetku dobio nagradu za najboljeg strijelca jer je do tog učinka došao za najmanje minuta na terenu.

U prethodnoj sezoni 18./19. Caktaš je zabio 19 golova, a 16/17. Marko Futacs je bio prvi strijelac HNL-a s 18 golova, koliko je Tomislav Erceg postigao davne 1993./94. Oni su jedini hajdukovci s više golova u jednoj sezoni HNL-a od Livaje, kojem nedostaje samo jedan gol da ispred njega ostane samo Caktaš, a još četiri da i njega nadmaši.

Gledajući cjelokupni HNL, najbolju sezonu u povijesti imao je Eduardo Da Silva 2006./07. s čak 34 gola, dvostruko više od trenutačnog Livajina učinka, pa taj rekord djeluje nedostižno. No skok na drugo mjesto svih vremena bi mu mogao biti u dometu. Njega drži Goran Vlaović koji je 93./94. u golovima najbogatijoj utrci za najboljeg strijelca pobijedio s 29 golova ispred suigrača iz Croatije Igora Cvitanovića (27) i Rudike Vide iz Belišća (26).

Sa 17 golova iz 20 nastupa Livaja drži prosjek od 0.85 po utakmici. Tim bi tempom, odigra li svih 15 preostalih utakmica, došao do 29.75, odnosno 29 ili 30 golova i ostao gledati u leđa samo Eduardu, piše Index Sport.

No valja istaknuti da je Eduardo primarno bio egzekutor, a Livajin utjecaj na momčad je znatno veći, kako kroz proigravanja, tako i kroz osvajanje prostora driblinzima i sjajnu duel igru.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 17:27