25.09.2022., stadion Ernst Happel, Beč, Austrija - UEFA Liga nacija, Liga A, skupina 1, 6. kolo, Austrija - Hrvatska. Marko Livaja, Josip Stanisiš.IGOR SOBAN - Pixsell
StoryEditor
marko livaja:

"Ne opterećujem se minutažom, tu sam kad me izbornik zatreba. Sretan sam jer sam u reprezentaciji..."

Piše desk  /  26.09.2022., 09:08h

"Kad igraš protiv ozbiljne ekipe nekad si u lošem položaju. Kvalitetni su, imaju puno dobrih igrača"

- Nisam baš igrao na velikim natjecanjima i puno za reprezentaciju, sigurno da mi je to jedan od najbitnijih golova u nacionalnoj ekipi. Imali smo protivnika koji je zaista dobar, što je pokazao u Osijeku i danas. Dosta su agresivni, igraju kvalitetan nogomet, ali mislim da smo drugo poluvrijeme mi igrali jako dobro. Eto, ja sam imao tu sreću što sam zabio taj gol za 2:1. No, dobro smo stajali i kontrolirali utakmicu nakon ozljede jako bitnog igrača kao što je Brozović - kazao je Livaja za Sportske novosti nakon susreta u mix zoni...

Kako mu je s klupe izgledao dotadašnji dio jer Austrijanci su imali niz šansi da zabiju drugi pogodak?

- Jesu, imali su. Kad igraš protiv ozbiljne ekipe nekad si u lošem položaju. Kvalitetni su, imaju puno dobrih igrača, što je normalno na tom nivou. Zato je i logično da će takva ekipa imati prilike. Potrebno je i sreće, mi smo je ovaj put imali, ali kasnije smo zaslužili pobjedu.

Svjetsko prvenstvo je sve bliže, vaše prvo, što osobno očekujete i od Hrvatske?

- Iskreno, ne opterećujem se s time. Ne daj Bože neke ozljede. Ostala su još skoro dva mjeseca do Svjetskog prvenstva. Kad dođe taj trenutak o tome ću razmišljati. Sad je završila reprezentativna akcija, idem u Hajduk, želim napraviti najbolje moguće rezultate s klubom, a osim toga moje je da se na ozlijedim, da budem sto posto spreman za hrvatsku reprezentaciju, ako bude trebalo.

Često se potencira da Vatreni nemaju riješeno pitanje centarfora, da je napad najslabija točka, to je česta analizira. Kako gledate kad to čitate?

- Rijetko čitam, niti me ne zanima. Svatko ima svoje mišljenje, izbornik zna s čime raspolaže. Ima četiri-pet napadača, nismo svi isti, imamo svoje vrline i mane. Sve zavisi od utakmice do utakmice kako će postaviti momčad, nitko se ne ljuti, svi smo ovdje za dobrobit Hrvatske i idemo dalje.

Dalić je kazao da ste ovog časa u najboljoj golgeterskoj formi od svih napadača?

- Pa dobro, prati HNL, tu sam, vidi sve...

Niste igrali puno u ova dva susreta, jeste li zadovoljni s takvom minutažom?

- Ne opterećujem se time. Sretan sam što sam u reprezentaciji, iskreno vam kažem da si ne stavljam opterećenje niti pritisak da moram igrati. Nisam takav tip. Opušten sam i ako me izbornik treba tu sam. Ovaj put je ispalo da sam zabio taj pogodak.

U sezonu ste ušli rezervirano, ali sada već šestu utakmicu zaredom imate gol ili asistenciju. Kako ste podigli formu?

- Nije se ništa podignulo, moram reći da smo, što se tiče Hajduka, kao cijela momčad ušli loše u sezonu. Nakon Superkupa koji smo izgubili. Iako, premda nismo bili na pravom nivou, poraženi smo na jedanaesterce. To je sve lutrija. Jednostavno igrali smo loš nogomet. Bilo je teško, nismo imali organizaciju u igri. Sada se nešto dižemo, ali opet imamo kikseve... Ne opterećujem se golovima i asistencijama, bitno je da se pobjeđuje, da napravimo rezultate. Imamo novog trenera, nadam se da ćemo neke njegove zahtjeve usavršiti. Mislim da posjedujemo potencijal i da se moramo što prije vratiti na formu iz prošle sezone.

Lakše vam je igrati u reprezentaciji, ipak su kvalitetniji suigrači.

- Pa dobro, drugačije se igra...

Vjerojatno vam je gušt igrati s Perišićem?

- Nije lako igrati ni u Hajduku. Gušt je igrati s kolegama u reprezentaciji, normalno je da svi znaju. Igraju u velikim klubovima. U svakom klubu je teško igrati, svugdje je teško, trebaš se prilagoditi, ja se hvala Bogu brzo prilagođavam. Negdje su igrači kvalitetniji, negdje su manje kvalitetni.

Dakako, uz dužno poštovanje igračima Hajduka, u reprezentaciji je značajno viša razina.

- Normalno, pa u reprezentaciji su igrači koji igraju u Real Madridu ili Tottenhamu. Sigurno su kvalitetniji i znaju više.

Kako ste doživjeli Ligu nacija i što za vas znači Final Four?

- Prvi sam put sada zaigrao u Ligi nacija, u lipnju sam imao koronu, pa nisam igrao ni protiv Austrije u Osijeku. To je jako natjecanje, protiv najboljih momčadi u Europi. To je šansa da se dokažeš i pravi je ispit prije Svjetskog prvenstva. Imamo i velike utakmice koje nas čekaju i na Mundijalu - zaključio je Marko Livaja.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 08:19