StoryEditor
katastrofalan niz

Nastavak agonije: BiH nije slomila ni Kazahstan, gosti u 95. minuti došli do boda

Piše DESK  /  07.09.2021., 23:04h
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je večeras u Zenici remizirala s Kazahstanom rezultatom 2:2 u šestom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se održati 2022. godine u Kataru.

Zmajevi su od prvog sudačko zvižduka krenuli napadački, a nakon samo pet minuta igre su imali zicer za vodstvo. Nakon brze akcije Miroslav Stevanović je ubacio loptu s desne strane, Edin Džeko je ostao sam ispred vratara Igora Šackija, ali je šutirao s pet metara visoko preko gola.

Džeko je zaprijetio i u 11. minuti kada je primio loptu pred kaznenim prostorom, okrenuo se i šutirao ponovo preko gola.

U 17. minuti Džeko je imao i treću šansu, ovaj put sličan zicer kao u 5. minuti. Ovaj put loptu mu je s desne strane poslao Miralem Pjanić, obrana kazahstana je pogriješila i Džeko je iz peterca samo trebao poslati loptu u gol, ali je ponovno otišla iznad grede.

Džeko je u 21. minuti opet bio pred golom gostiju, ovaj put se odlučio uposliti Seada Kolašinca koji šutira silovito iskosa s lijeve strane, ali ni on nije bio precizan.

Do kraja poluvremena Zmajevi su pokušavali promijeniti rezultat, a posljednju veliku priliku imali su u 36. minuti kada je Ermedin Demirović sjajno prošao pored dvojice Kazahstanaca i izašao sam na Šackija. Gađao je sami kut, ali je Šackij nogom uspio skrenuti loptu u korner i spasio svoju mrežu.

Na samom početku drugog poluvremena Kazahstanci su poveli nakon velike greške vratara Ibrahima Šehića. Ashat Tagibergen je izveo korner s lijeve strane, lopta je išla u peterac, Šehić je samo stajao i promatrao kako Islambek Kuat pogađa glavom za 1:0.

Naivno primljeni pogodak Zmajeve nije obeshrabrio te su nastavili s napadima, a to im se isplatilo u 71. minuti susreta. Pjanić je izveo slobodnjak s lijeve strane, Aleksandr Maročkin je povukao Džeku, a sudija Yigal Frid je pokazao na penal.

Čak tri minute su trebale sucima u VAR sobi da potvrde najstrožu kaznu, a kada je konačno glavni sudac dao znak da se ona izvede Pjanić je pogodio za 1:1.

Nakon poravnanja Zmajevi su krenuli po pobjedu, no Džeko je u dva navrata u 77. i 82. minuti propustio velike šanse.

Ipak, do vodstva bh. reprezentacija je stigla u 86. minuti. Pjanić je izveo korner, a rezervist Luka Menalo je glavom zakucao loptu u gol Kazahstanaca za 2:1.

Do kraja susreta Zmajevi su pokušali zadržati stečenu prednost, no u 90+5. minuti Baktijor Zajnutdinov je iz slobodnog udarca iskosa s desne strane šutirao u Šehićev kut i pogodio za konačnih 2:2.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 21:37