StoryEditor
sp u rusiji

Najveći uspjeh hrvatskog nogometa: Vatreni osvojili srebro

Piše hina  /  14.11.2022., 07:25h

Nakon francuske bronce 1998. godine, hrvatska reprezentacija je na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine otišla korak dalje osvojivši drugo mjesto što je najveći uspjeh u povijesti hrvatskog nogometa.

Hrvatska je do sada pet puta nastupala na svjetskim prvenstvima, a svaki puta kada bi prošla grupu osvojila bi neku od medalja - broncu 1998. u Francuskoj, te srebro u Rusiji 2018.

Zlatko Dalić je preuzeo reprezentaciju u listopadu 2017. godine naslijedivši Antu Čačića koji je dobio otkaz nakon loših rezultata u završnici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. "Vatreni" su se preko dodatnih kvalifikacija i Grčke domogli Rusije gdje su postali jedna od najljepših priča SP-a. Hrvatska je u Rusiji bila u skupini D zajedno s Argentinom, Nigerijom i Islandom.

HRVATSKA - NIGERIJA 2-0 (1-0)

Hrvatska nogometna reprezentacija je nakon 20 godina čekanja otvorila svjetsko prvenstvo pobjedom. Posljednji put 'Vatreni' su pobjedom ušli u svjetsko prvenstvo 1998. u Francuskoj nakon čega smo osvojili broncu.

Prvi pogodak za "Vatrene" bio je autogol Oghenekara Eteba u 32. minuti, dok je pobjedu potvrdio Luka Modrić iz kaznenog udarca u 71. minuti. Utakmica u Kalinjingradu kao da se igrala na nekom od hrvatskih stadiona. Tisuće hrvatskih navijača je doputovalo u nama najbliži ruski grad stvorivši domaćinsku atmosferu.

KALINJINGRAD. Stadion Kalinjingrad - 31.136, Sudac: Ricci (Brazil)

Strijelci: 1-0 Etebo (32-ag), 2-0 Modrić (71-11m)

HRVATSKA: Subašić - Vrsaljko, Vida, Lovren, Strinić - Rakitić, Modrić - Rebić (Kovačić, 78), Kramarić (Brozović, 60), Perišić - Mandžukić (Pjaca, 85)

NIGERIJA: Uzoho - Shehu, Balogun, Ekong, Idowu - Ndidi, Etebo - Moses, Mikel (Nwankwo, 88), Iwobi (Musa, 62) - Ighalo (Iheanacho, 73)

HRVATSKA - ARGENTINA 3-0 (0-0)

Dva dana nakon pobjede protiv Nigerija, Dalić je iz momčadi izbacio Nikolu Kalinića za kojeg je Svjetsko prvenstvo u tom trenutku završilo. Hrvatska je tako do kraja prvenstva ostala na 22 igrača.

Nakon uvodne pobjede protiv Nigerije, "Vatreni" su u Nižnjem Novgorodu deklasirali aktualnog svjetskog doprvaka Argentinu s visokih 3-0 i tako s drugom pobjedom u dva nastupa osigurali prolazak u osminu finala. Hrvatska je pogocima Ante Rebića (53), Luke Modrića (80) i Ivana Rakitića (90+1) ostvarila jednu od najvećih pobjeda u povijesti.

Hrvatska je povela u 53. minuti kada je argentinski vratar Willy Caballero neobjašnjivo poklonio loptu Anti Rebiću, a tadašnji napadač Eintrachta volejem sa osam-devet metara pogodio mrežu. U 80. minuti Luka Modrić je udarcem s 20-tak metara pogodio sami donji lijevi kut argentinskih vrata za veliku pobjedu. U prvoj minuti sudačke nadoknade udarac Rakitića brani Caballero, a na odbijenoj lopti je Mateo Kovačić koji nesebično vraća Rakitiću koji lako postiže i treći gol za Hrvatsku. Argentinska superzvijezda Leo Messi bio je praktički nevidljiv cijelu utakmicu. 

Hrvatska je već nakon dva kola osigurala prolaz u osminu finala jer je imala šest bodova.

NIŽNJI NOVGOROD. Gradski stadion - 43.319; Sudac: Irmatov (Uzbekistan)

Strijelci: 0-1 Rebić (53), 0-2 Modrić (80), 0-3 Rakitić (90+1)

ARGENTINA: Caballero - Mercado, Otamendi, Tagliafico - Salvio (Pavon, 56), Mascherano, Perez (Dybala, 68), Acuna - Messi, Aguero (Higuain, 54), Meza

HRVATSKA: Subašić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić - Rebić (Kramarić, 57), Rakitić, Modrić, Brozović, Perišić (Kovačić, 82) - Mandžukić (Ćorluka, 90+3)

HRVATSKA - ISLAND 2-1 (2-1)

Hrvatska je i u trećem nastupu upisala treću pobjedu. Nakon Nigerije i Argentine, pao je i Island i "Vatreni" su kao pobjednici skupine dočekali osminu finala. Kroz skupinu "neokrznuti" u Rusiji su prošli još jedino Urugvaj i Belgija.

Pogotke su zabili Milan Badelj (53) i Ivan Perišić (90), dok je za Islanđane strijelac bio Gylfi Sigurdsson iz kaznenog udarca u 76. minuti. Hrvatski izbornik Zlatko Dalić značajno je izmijenio sastav, pa su od igrača koji su iznijeli glavni teret u prve dvije utakmice u početnoj postavi bili samo Modrić, Kramarić i Perišić.

ROSTOV NA DONU. Rostov Arena - 43.000, Sudac  Antonio Mateu Lahoz (Špa);

Strijelci: 0-1 Badelj (53), 1-1 Sigurdsson (76-11m), 1-2 Perišić (90)

ISLAND: Halldórsson, Saevarsson, Ingason, Ragnar Sigurdsson (Bjoern Sigurdarson, 70), Magnusson, Johann Gudmundsson, Gunnarsson, Gylfi Sigurdsson, Hallfredsson, Bjarnason (Traustason, 90), Finnbogason (Gudmundsson, 85)

HRVATSKA: Lovre Kalinić, Jedvaj, Ćaleta-Car, Ćorluka, Pivarič, Badelj, Modrić (Bradarić, 65), Kovačić (Rakitić, 81), Pjaca (Lovren, 70), Kramarić, Perišić.

OSMINA FINALA: HRVATSKA - DANSKA 3-2 11m (1-1)

Nakon što je projurila kroz skupinu, Hrvatska je u osmini finala boljim izvođenjem jedanaesteraca svladala Dansku sa 3-2 nakon što je susret završio 1-1. Junak pobjede bio je vratar Danijel Subašić koji je obranio tri jedanaesterca, da bi pobjednički pogodak za četvrtfinale postigao Ivan Rakitić.

Danska je povela nakon samo 58 sekundi igre golom Mathiasa Jorgensena, a izjednačio je Mario Mandžukić u 4. minuti. Hrvatska je imala veliku priliku riješiti pitanje pobjednika prije izvođenja 11-eraca, ali je udarac Luke Modrića s bijele točke u 116. minuti obranio Kasper Schmeichel. Iako su postignuta samo dva pogotka tijekom 120 minuta igre, susret Hrvatske i Danske obilovao je udarcima na vrata s obje strane i brojnim prilikama, no za to što se mreže nisu tresle češće najviše je kriva nepreciznost. Hrvatska je uputila 22 udarca prema danskom golu, no njih samo sedam je išlo u okvir gola, dok su samo tri od 15 danskih pokušaja išla u okvir hrvatskih vratiju.

Prilikom izvođenja jedanaesteraca briljirao je Subašić koji je zaustavio udarce Eriksena, Schonea i Jorgensena. Odlučujući 11-erac za Hrvatsku krenuo je izvesti Rakitić te je sigurno poslao Schmeichela u jednu, a loptu u drugu stranu za veliku pobjedu.

Bila je to nakon 20 godina prva pobjeda Hrvatske u nekoj eliminacijskoj utakmici na velikim natjecanjima, posljednju je ostvarila 30. lipnja 1998. godine kada je u osmini finala SP-a u Francuskoj sa 1-0 svladala Rumunjsku.

NIŽNJI NOVGOROD. Gradski stadion - 40.851, Sudac: Pitana (Argentina);

Strijelci: 0-1 M. Jorgensen (1), 1-1 Mandžukić (4)

Jedanaesterci: Eriksen - Subašić obranio, Badelj - Schmeichel obranio, 1-2 Kjaer, 2-2 Kramarić, 2-3 Krohn-Dehli, 3-3 Modrić, Schoene - Subašić obranio, Pivarić - Schmeichel obranio, N. Jorgensen - Subašić obranio, 4-3 Rakitić

HRVATSKA: Subašić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić (Pivarić, 81) - Rakitić, Modrić, Brozović (Kovačić, 71) - Rebić, Perišić (Kramarić, 97) - Mandžukić (Badelj, 108)

DANSKA: Schmeichel - Dalsgaard, Kjaer, M. Jorgensen, Knudsen - Delaney (Krohn-Dehli, 98), Christensen (Schoene, 46), Eriksen - Poulsen, Cornelius (N. Jorgensen, 66), Braithwaite (Sisto, 106)

ČETVRTFINALE: HRVATSKA - RUSIJA 4-3 11m (2-2)

Hrvatska je u četvrtfinalu World Cupa odmjerila snage s domaćinom turnira koji je u osmini finala iznenađujuće izbacio Španjolsku. Gledali smo novu dramu, ovoga puta u Sočiju. Nakon 90 minuta rezultat je bio 1-1, nakon 120 minuta 2-2, da bi u raspucavanju s bijele točke Hrvatska bila uspješnija sa 4-3 izborivši plasman u polufinale Svjetskog prvenstva.

Rusija je povela golom Denisa Čeriševa u 31. minuti, na 1-1 poravnao je Andrej Kramarić u 39., da bi Hrvatsku u vodstvo doveo Domagoj Vida u 101. no za 2-2 pogodio je Mario Fernandes u 115. pa su o posljednjem polufinalistu odlučivali udarci s bijele točke.

Četiri od pet hrvatskih izvođača bilo je precizno, dok kod Rusa dva izvođača nisu uspjela svladati Subašića. Kao i protiv Danske u osmini finala, posljednji 11-erac za Hrvatsku izveo je i pogodio Ivan Rakitić.

SOČI. Olimpijski stadion - 44.287; Sudac: Ricci (Brazil);

Strijelci: 1-0 Čerišev (31), 1-1 Kramarić (39), 1-2 Vida (101), 2-2 Fernandes (115)

Jedanaesterci: Smolov - Subašić obranio, 2-3 Brozović, 3-3 Džagojev, Kovačić - Akinfejev obranio, Fernandes - promašio, 3-4 Modrić, 4-4 Ignaševič, 4-5 Vida, 5-5 Kuzjajev, 5-6 Rakitić

RUSIJA: Akinfejev - Fernandes, Kutepov, Ignaševič, Kudrjašov - Kuzjajev, Zobnin - Čerišev (Smolov, 67), Samedov (Jerohin, 54), Golovin (Džagojev, 102) - Dzjuba (Gazinski, 79)

HRVATSKA: Subašić - Vrsaljko (Ćorluka, 97), Lovren, Vida, Strinić (Pivarić, 74) - Rakitić, Modrić - Rebić, Kramarić (Kovačić, 88), Perišić (Brozović, 63) - Mandžukić

POLUFINALE: HRVATSKA - ENGLESKA 2-1 prod. (1-1)

Polufinale na moskovskom Lužnikiju donijelo je novu dramu, već treću, ali i treće hrvatsko slavlje. Ovoga puta nisu bili potrebni jedanaesterci, "Vatreni" su srušili "Gordi Albion" nakon produžetaka plasiravši se u finale.

Prva opasna situacija na utakmici, u 5. minuti, rezultirala je pogotkom za Engleze. Luka Modrić je blizu 16-erca srušio Dele Allija, a Kieran Trippier je iz slobodnog udarca sa 20 metara zatresao mrežu.

U drugom poluvremenu Hrvatska je zaigrala bolje i počele su se redati prilike. "Vatreni" su izjednačili u 68. minuti. Vrsaljko je ubacio u peterac, a Perišić iz teške situacije nogom pogađa za 1-1. Rezultat 1-1 ostao je i nakon 90 minuta, pa su uslijedili produžeci, a trenutak odluke dogodio se u 109. minuti kada je Perišić je glavom prebacio loptu do Mandžukića koji je zabio za pobjedu 2-1.

MOSKVA. Stadion Lužnjiki - 78.011; Sudac: Cakir (Turska)

Strijelci: 0-1 Trippier (5), 1-1 Perišić (68), 2-1 Mandžukić (109)

HRVATSKA: Subašić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić (od 95. Pivarić) - Rakitić, Brozović - Rebić (od 101. Kramarić), Modrić (od 119. Badelj), Perišić - Mandžukić (115. Ćorluka)

ENGLESKA: Pickford - Walker (112. Vardy), Stones, Maguire - Trippier, Alli, Henderson (od 97. Dier), Lingard, Young (od 91. Rose)  - Sterling (od 74. Rashford), Kane

FINALE: HRVATSKA - FRANCUSKA 2-4 (1-2)

Nažalost, hrvatska reprezentacija je ipak ostala bez svjetskog naslova nakon što je u finalnom susretu u Moskvi izgubila od Francuske sa 2-4.

Francuska je povela autogolom Marija Mandžukića u 18. minuti, na 1-1 poravnao je Ivan Perišić u 28., novo vodstvo Francuskoj osigurao je Antoine Griezmann u 38. iz 11-erca, da bi u nastavku "galski pijetlovi" preko Paula Pogbe u 59. i Kyliana Mbappea u 65. minuti stigli do vodstva od 4-1. Na konačnih 4-2 smanjio je Mandžukić u 69. minuti.

Drugo mjesto u Rusiji najveći je uspjeh hrvatskog nogometa u povijesti, nadmašeno je treće mjesto iz Francuske 1998. Francuska je pak po drugi puta osvojila naslov svjetskog prvaka, prvi je proslavila upravo te 1998. na domaćem terenu kada je svladala Hrvatsku u polufinalu sa 2-1, a Brazil u finalu sa 3-0.

Hrvatska je odigrala hrabro finale u kojem je sreća ipak bila naklonjena Francuzima. Ovim ishodom je izjednačen drugi najefikasniji finale u povijesti, po četvrti je put završni dvoboj okončan ovim rezultatom. Urugvaj je 1930. svladao Argentinu sa 4-2, 1938. je Italija sa 4-2 svladala Mađarsku, dok je 1966. Engleska sa 4-2 nadigrala Zapadnu Njemačku. Najefikasniji finale odigrali su Brazil i Švedska 1958. u Stockholmu kada je bilo 5-2 za Brazil.

Za utjehu kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić proglašen je najboljim igračem SP-a.

MOSKVA. Stadion Lužniki 78.011, Sudac: Pitana (Argentina);

Strijelci: 1-0 Mandžukić (18ag), 1-1 Perišić (28), 2-1 Griezmann (38pen), 3-1 Pogba (59), 4-1¸Mbappe (65), 4-2 Mandžukić (69)

FRANCUSKA: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez - Pogba, Kanté (Nzonzi, 54)- Mbappé, Griezmann, Matuidi (Tolisso, 73)- Giroud (Fekir, 81)

HRVATSKA : Subašić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić (Pjaca, 81)- Brozović, Rakitić - Rebić (Kramarić, 71), Modrić, Perišić - Mandžukić

Popis reprezentativaca Hrvatske koji su nastupili na SP 2018:

VRATARI: Danijel Subašić (Monaco), Lovre Kalinić (Gent), Dominik Livaković (Dinamo)

BRANIČI: Vedran Ćorluka (Lokomotiv), Domagoj Vida (Bešiktaš), Ivan Strinić (Sampdoria), Dejan Lovren (Liverpool), Šime Vrsaljko (Atletico Madrid), Josip Pivarić (Dynamo Kijev), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen), Duje Ćaleta-Car (Red Bull Salzburg)

VEZNI: Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Barcelona), Mateo Kovačić (Real Madrid), Milan Badelj (Fiorentina), Marcelo Brozović (Inter), Filip Bradarić (Rijeka)

NAPADAČI: Mario Mandžukić (Juventus), Ivan Perišić (Inter), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Marko Pjaca (Schalke), Ante Rebić (Eintracht)

IZBORNIK: Zlatko Dalić

Napomena: Nikola Kalinić (Milan) - izbačen nakon utakmice s Nigerijom

03. svibanj 2024 08:54