StoryEditor
zoi u pekingu

Mladoj ruskoj senzaciji pozlilo nakon što je optužena za doping

Piše desk  /  16.02.2022., 19:08h
U utorak je na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu završen kratki program u umjetničkom klizanju za žene, a od prvog dana u vodstvu je 15-godišnja Ruskinja Kamila Valijeva. Ona je u suzama napustila led nakon brojnih kontroverzi u kojima se našla posljednjih dana.

Podsjetimo, Valijeva je 25. prosinca na ruskom nacionalnom prvenstvu bila pozitivna na zabranjenu tvar trimetazidin, koji je sastojak lijeka za srčane probleme, ali je vijest o tome objavljena tek šest tjedana kasnije, čime joj je bilo omogućeno da se natječe na ZOI-ju u Pekingu i u ekipnom natjecanju osvoji zlato.

Plakala za vrijeme nastupa

Tek se dan kasnije doznalo za njen pozitivni test. Sportski arbitražni sud (CAS) odobrio je Valijevoj nastup na sljedećem natjecanju na Zimskim olimpijskim igrama, ali neće smjeti primiti medalju. Organizatori Igara priopćili su da neće Valijevoj dati medalju ako je u četvrtak osvoji jer još uvijek nije razriješen slučaj u kojem je optužena za uzimanje dopinga.

Njen je argument bio da se ova kontaminacija dogodila miješanjem s proizvodom koji je uzimao njezin djed. Tinejdžerki je CAS odobrio natjecanje u pojedinačnoj konkurenciji u utorak nakon što se CAS složio s odlukom Ruske antidopinške agencije (RUSADA) da joj ukine zabranu.

Pozlilo joj je nakon nastupa

Nakon nastupa u utorak Valijevoj je pozlilo. Stres oko cijele situacije loše je utjecao na njeno zdravlje. Odmah po završetku priredbe su je odveli u Olimpijsko selo, gdje su joj je pružene potrebne njega i pomoć.

Ruski Sputnjik piše kako se radilo samo o manjim poteškoćama i kako je klizačica u dobrom fizičkom stanju. Već u srijedu vratila se na led kako bi se pripremila za veliko finale gdje je jedna od favoritkinja, navodi isti izvor.

Opisala je i kako je izgledalo saslušanje pred CAS-om. "Sjedila sam sedam sati uz jednu pauzu od 20 minuta. Bilo je jako teško, kao i sve ovo što se događa. Iscrpljena sam i emocionalno umorna, često plačem. I od tuge i od sreće. Sretna sam što ću se svejedno boriti za svoju zemlju", rekla je klizačica.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 14:24