StoryEditor
prošlogodišnji duel

Mlada španjolska zvijezda: Izbornik mi je rekao da isključim Modrića, pao mi je mrak na oči

Piše desk  /  12.11.2022., 10:56h

Pedri, 19-godišnji fenomen Barcelone i reprezentacije Španjolske, oduševio je igrom na prvom velikom natjecanju, Euru prošle godine. Briljirao je na cijelom EP-u, ali posebno protiv Hrvatske u osmini finala, iz koje se pamti njegov epski okršaj s Lukom Modrićem.

Pedri i Španjolska su tada nakon produžetaka pobijedili 5:3, a skoro godinu i pol kasnije vrlo je izgledan novi dvoboj ovih reprezentacija i igrača, također u prvoj nokaut-rundi velikog natjecanja, ali sada SP-a. Skupine u kojoj su Hrvatska i Španjolska se, naime, križaju u osmini finala prvenstva u Kataru koje počinje za osam dana. Tim povodom Marca je u velikom intervjuu pitala Pedrija kako mu je na Euru bilo čuvati Modrića, kojeg jako dobro poznaje iz okršaja u El Clasicu. 

"Sjećaš li se sastanka prije utakmice s Hrvatskom, na kojem ti je izbornik Luis Enrique rekao da moraš čuvati Modrića?" glasilo je pitanje na koje je Pedri odgovorio: "Došao sam na sastanak i šef mi je rekao da moram isključiti Modrića, stalno biti na njemu i ne dati mu da diše.

Kada sam čuo to, rekao sam sebi: Pa, taj tip me nikako ne pušta na miru. Opet Modrić! Dao sam sve od sebe da isključim Modrića iz igre. Luka je spektakularan igrač, kojeg je jako teško zaustaviti i trudio sam se to uraditi najbolje što mogu", kazao je mladi španjolski veznjak, prenosi Index Sport.

O tome kako je Pedri izvršio zadaću pisali su španjolski mediji nakon trilera u Kopenhagenu. Najčitaniji sportski list Marca oduševljeno je istaknuo: "Ovo je bio ruski rulet, a Španjolska se približila raju. Bila je ovo bez ikakve sumnje najbolja utakmica Europskog prvenstva. Golovi, napetost, sreća…

Sjajno smo igrali većinu utakmice, ali Hrvati su odgodili raniji prolazak u četvrtfinale. Hrvatska se vratila. Nakon nevjerojatne pogreške golman je postao sveti Simon kada je Kramariću skinuo zicer. Nakon prvog hrvatskog gola izgledali smo kao zombiji, ali smo onda zavladali terenom i predvođeni Pedrijem sakrili loptu Brozoviću, Modriću i Kovačiću. Španjolci su genijalci."

Madridski As također nije štedio pohvale: "Blagoslovljeno ludilo, to je bio ovaj susret. Na kraju je poetska pravda da smo pobijedili. Morata je pokazao srednji prst kritičarima i hejterima. Hrvatska se koncentrirala na obranu, a samo je Modrić davao pravu igru. Pedri je igrač kojeg Hrvatska nije imala, on je napravio razliku."

Najizravniji je bio Mundo Deportivo: "Predvođeni Pedrijem pojeli smo Hrvatsku. Njoj ostaje divna uspomena na SP u Rusiji. Igrali smo prekrasno i ostavili Hrvatsku da se brani, samo je Modrić nešto pokušavao, ali to je bilo vrlo malo."

Pedri je fantastično odigrao Euro te je postavio nekoliko rekorda. Nastupom protiv Švedske postao je najmlađi nogometaš koji je zaigrao za Španjolsku na EP-u, a njegova fenomenalna partija protiv Hrvatske još je fascinantnija zbog činjenice da ju je pružio kao najmlađi igrač u povijesti nokaut-faze Eura.

Hrvatsku je "pojeo", Modrića "isključio" te "sakrio loptu" njemu, Brozoviću i Kovačiću sa samo 18 godina i 215 dana. Do kraja Eura, na kojem je Španjolska ispala na penale u polufinalu od Italije, Pedri je propustio samo jednu minutu u šest utakmica. Naravno, proglašen je za najboljeg mladog igrača Eura i uvršten u idealnu momčad EP-a.

Nakon što je na Euru fascinirao nogometni svijet zrelošću, autoritetom i vještinom koje je pokazao iako je imao samo 18 godina, te je odigrao još i Olimpijske igre sve do finala i odbio odmor koji mu je klub nudio zato što je te sezone odigrao nevjerojatne 73 utakmice, Barcelona ga je vezala novim ugovorom.

Točnije, otkupnom klauzulom od milijardu eura, a njegov trener Xavi je o igraču kojeg nazivaju nasljednikom Inieste izjavio: "Modrić je velikan, ali ja imam najboljeg na svijetu, Pedrija."

Što će Pedri napraviti ako mu uskoro njegov drugi trener, Luis Enrique, kaže da mora opet čuvati Modrića? "Da mi on kaže da skočim sa stijene, to bih napravio jer šef to kaže tako jednostavno i uvjerljivo da nas uvjeri kako će sve biti u redu. Uostalom, mi na Svjetsko prvenstvo idemo kako bismo ga osvojili."

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 09:19