StoryEditor
legenda ufc-a

Miočić ima šansu šokirati svijet i otići u povijest kao još veći nego što jest

Piše desk  /  14.07.2023., 10:57h

​Šef UFC-A Dana White službeno je potvrdio da će se održati meč Stipe Miočića i Jona Jonesa. Američki borac hrvatskog porijekla borit će se, dakle, još jednom za pojas prvaka u teškoj kategoriji. Dana White objavio je da će se meč održati 11. studenog u New Yorku i bit će to glavna borba večeri na eventu UFC 295.

Time će Miočić dobiti šansu vratiti u svoje vlasništvo pojas prvaka teške kategorije koji mu je oduzeo Francis Ngannou. Odlaskom kamerunsko-francuskog nokautera otvorila se borba za prijestolje u kojoj je Jones preuzeo glavnu riječ. Gotovo sve kladioničarske kuće se slažu i postavljaju trenutnog prvaka kao velikog favorita, piše Index.

Miočiću daju oko 20% šanse za pobjedu, što znači da će u meč ući kao najveći autsajder u svojoj karijeri. Za njega je ovo ujedno i najbolja moguća borba. Ne može ništa izgubiti, dobit će puno, a u slučaju pobjede će doseći visine kakve još nikad nije.

Zašto je Jones toliki favorit?

Kad se svi pokazatelji uzmu u obzir, nije čudno što Jones u meč ulazi kao velik favorit. Riječ je o pet godina mlađem borcu koji nema nijedan poraz u karijeri. Doduše, jedna borba registrirana je kao izgubljena, kada je diskvalificiran zbog ilegalnih laktova upućenih Mattu Hamillu, ali je u toj borbi uvjerljivo pobjeđivao.

Iako ga u ringu nije bilo tri godine, vratio se u ožujku, kada je prvi put u karijeri odradio meč u teškoj kategoriji. Odmah je dobio napad na pojas protiv privremenog prvaka Cyrila Ganea i jednog od najvećih teškaških talenata koje smo ikad vidjeli. Jonesu su bile dovoljne ravno dvije minute i četiri sekunde da ga uguši i uzme još jedan pojas.

S druge strane, Miočić se nije borio od ožujka 2021., što znači da će do borbe s Jonesom biti izvan ringa dvije i pol godine. U posljednjem meču teško je nokautiran od Francisa Ngannoua, a izgubio je i dva od zadnja četiri meča (ukupno četiri u karijeri) iako se borio s elitnim borcima u borbama za pojas.

Miočić je pretrpio previše štete

Ključan argument u korist Jonesa je to što je Miočić tijekom karijere pretrpio jako puno štete. Kao mlađi borac bio je užasno tvrd i imao je sjajnu bradu, ali nokauti koje je doživio u dva zadnja poraza sugeriraju da ga ona ne služi kao nekad.

Analizom se posljednja faza njegove karijere može ugrubo podijeliti u dva dijela - do prve borbe protiv Cormiera i nakon nje. Solidan pokazatelj pretrpljene štete je i činjenica da se zadnja četiri puta borio u prosjeku jednom godišnje, što sugerira da se treba puno duže oporavljati od ratova koje je prošao.

U lijevom stupcu su statistike iz posljednje četiri borbe, trilogije s Cormierom i uzvrata s Ngannouom. U desnom stupcu su statistike iz borbi protiv Werduma, Overeema, Dos Santosa i prvog ogleda s Ngannouom.

Brojke u potpunosti potvrđuju taj dojam, a Miočić bez jake brade je puno lošiji borac od Miočića na vrhuncu karijere. Sreća je što Jones nije poznat kao naročit udarač, ali sasvim su opravdane sumnje oko toga kako će izgledati Miočić koji se krajem četvrtog i početkom petog desetljeća života toliko dugo nije borio.

Najbolja moguća borba za Miočića

Bez obzira na ishod borbe, ovo je najbolje što se Miočiću moglo dogoditi u ovoj fazi karijere. Nije mu ostalo puno borbi u šakama, ovo mu je možda i posljednja i vrijeme je da se naplati kao što nikad nije.

Zadnji Jonesov suparnik Gane je za meč protiv njega utržio oko 1.3 milijuna dolara, a neke špekulacije iz borilačkog svijeta govore da bi Stipe kao bivši prvak i najbolji teškaš u povijesti, kojeg k tome Jones godinama proziva, mogao i trebao dobiti više.

S obzirom na to da je dosad najviše zaradio u uzvratu protiv Cormiera, oko 830 tisuća dolara, jasno je da će mu ovo biti financijski daleko najisplativija borba u karijeri. Pay per viewovi sigurno neće razočarati jer svi žele gledati Jonesa, koji je jedna od najvećih zvijezda organizacije.

Miočić ima šansu šokirati svijet i otići u povijest kao još veći nego što jest

No Miočić ima šansu još jednom šokirati svijet. Kao autsajder je pobijedio Fabricija Werduma u Curitibi pred 50 tisuća Brazilaca i uzeo je pojas prvi put. Kao autsajder je školovao Ngannoua u prvom meču i kao autsajder je dvaput pobijedio Cormiera, jednog od najvećih u povijesti.

Jones se teško može hrvački nametnuti Miočiću, koji je i kondicijski uvijek bio elita, a američki Hrvat udara poprilično precizno i jako. Dovoljno je da prođe samo jedan udarac te da narodu najsimpatičniji i UFC-u najneželjeniji prvak još jednom osvoji pojas.

Takav pothvat bi imao ogromne posljedice i na njegovu ostavštinu. On je za mnoge već sad najbolji teškaš u povijesti slobodne borbe, a po uspjesima se jedino Fedor može uspoređivati. U slučaju da postane prvi borac koji je zapravo porazio Jonesa, s 41 godinom na leđima i tri godine izvan ringa, onda će se konačno ozbiljnije pričati o tome je li u top pet boraca u povijesti svih kategorija.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 16:13