StoryEditor
izbornik bih

Milošević nakon teškog poraza BiH od Luksemburga: "Nemamo razinu trke za ovu razinu natjecanja"

Piše fena  /  17.11.2023., 08:56h

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je u devetom, pretposljednjem kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. u Njemačkoj sinoć u gostima poražena od Luksemburga sa 4:1.

Reprezentacija BiH, koja je odavno ostala bez šansi da se kroz kvalifikacije plasira na Euro, priredila je još jedno razočarenje za svoje navijače i drugi put u ovim kvalifikacijama izgubila od Luksemburga. Izbornik Savo Milošević u ovom meču nije mogao računati na nekoliko standardnih reprezentativaca, a u potpuno izmijenjenom sastavu bh. tim prikazao je blijedu partiju i pretrpio težak poraz. 

Domaći su već na startu pokazali tko će se pitati u ovom meču, a već nakon pola sata igre imali su prednost od dva gola.

U šestoj minuti Luksemburg je došao u vodstvo preko Olesena, koji je iskoristio dobar centaršut sa lijeve strane i pored uspavane obrane bh. tima glavom poslao loptu u gol.

Nakon primljenog gola BiH je prividno preuzela inicijativu, ali Miloševićevi izabranici nisu uspjeli ozbiljnije da zaprijete golu domaće ekipe. Sa druge strane, svaki napad Luksemburga predstavljao je opasnost za gol BiH, a u 28. minuti došli su do drugog pogotka. Hadžiahmetović je na ivici šesnaesterca bez potrebe napravio prekršaj nad jednim igračem domaćeg tima, a nakon pregleda u VAR sobi sudac je pokazao na bijelu tačku, odakle je Rodrigues bio siguran.

Do kraja poluvremena Luksemburg je mogao i do trećeg gola, ali je šut Barreira završio nekoliko centrimetara pored vratnice.

Devet minuta u drugom poluvremenu bilo je potrebno Luksemburgu da dođe do trećeg pogotka, a ovaj put strijelac je bio Mujakić koji je zatresao vlasitu mrežu.

O nemoći bh. reprezentacije najbolje govori podatak da je prvi udarac u gol imala tek u 90. minuti kada je vratar Luksemburga obranio udarac Demirovića, a iz narednog kornera Gojković je postigao počasni pogodak. No, dvije minute kasnije Rodrigues je postigao svoj drugi gol i na taj način zaključio ovaj meč.

Izbornik nogometne reprezentacije BiH Savo Milošević nakon katastrofalnog i sramotnog poraza od Luksemburga 4:1 izjavio je da je razlog poraza nedostatak intenziteta i nivoa trke bh. igrača.

"Nemamo nivo trke za ovaj nivo natjecanja. To je u jednoj rečenici razlog poraza. Bez toga je jako teško pričati o bilio kakvoj taktici, protiv ovako ozbiljnih ekipa. Iz toga su proizašle i loša koncentracija i rekacije. Ovo je realnost u ovom momentu. Ne vidim da je moglo bolje bez visokog nivoa i intenziteta trke", rekao je Milošević koji se osvrnuo i na debitante:

"Tabaković i Hajradinović su pokazali da mogu biti od koristi, a i ostale novajlije su pokazale želju i to im se ne može prigovoriti. Protiv Slovačke ćemo promijeniti ekipu i dobiti svježinu s momcima koji su odmorniji", izjavio je Milošević za BHT 1.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 08:37