StoryEditor
hrvatski veznjak

Mateo Kovačić ispisao povijest nogometa: Postao je jedini igrač koji je s tri različita kluba osvajao Svjetsko klupsko prvenstvo

Piše desk  /  23.12.2023., 10:00h

Manchester City prvi je put u povijesti osvojio Svjetsko klupsko prvenstvo. U finalu ovogodišnjeg izdanja europski prvak pobijedio je južnoameričkog, brazilski Fluminense, 4:0. To je 11. uzastopni naslov za europske klubove i 16. ukupno od 20 mogućih. Dvostruki strijelac bio je Julian Alvarez, jedan je dodao Phil Foden, a brazilski stoper Nino zabio je autogol.

Hrvatski reprezentativci Mateo Kovačić i Joško Gvardiol nisu bili u prvom sastavu trenera Pepa Guardiole. Kovačić je ušao u 60., a Gvardiol u 74. minuti. Kovačić je ovim trofejom ispisao povijest nogometa jer je postao prvi igrač ikada koji je naslov svjetskog klupskog prvaka osvajao s tri različita kluba: dvaput Real Madridom, Chelseajem i sada Cityjem.

Kovačić je prema Manchester Evening Newsu dobio 7, najvišu ocjenu od svih igrača koji su ušli s klupe, te je istaknuto njegovo oduzimanje lopte koje je prethodilo trećem pogotku. Gvardiol je dobio 6 uz opis: "Nije imao puno posla." Daily Mail je Kovačiću dao 7, a Gvardiolu 6.5.

Goal je Kovačića ocijenio sa 6 uz rečenicu: "Kovačić je ušao u drugom poluvremenu kako bi riješio stvari. Bio je jako učinkovit." Isti medij dao je Gvardiolu 5 uz napomenu da ga Guardiola ne koristi na prirodnoj, stoperskoj poziciji, već na lijevom boku. Portal 90min dao je Kovačiću i Gvardiolu identičnu ocjenu 6, dok je Eurosport uz Kovačića napisao 6, a uz Gvardiola 5.

Gvardiolu je ovo bio 20. ovosezonski nastup za City, u koji je ljetos stigao iz RB Leipziga za 90 milijuna eura i time postao najskuplji branič u povijesti. Kovačić je, pak, došao iz Chelseaja za 29 milijuna eura. Veznjak također ima 20 upisanih utakmica, s time da je zabio jedan gol, i to u polufinalu Svjetskog klupskog prvenstva protiv Urawa Red Diamondsa (3:0).

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 10:15