StoryEditor
sudska odluka

Mario Vušković danas doznaje je li mu gotova karijera

Piše desk  /  17.03.2023., 09:34h

Mario Vušković (21), branič HSV-a i U-21 reprezentacije Hrvatske te stariji brat Hajdukovog hit stopera Luke, u središtu je doping skandala. Pred sudom Njemačkog nogometnog saveza u Frankfurtu optužen je da je uzimao nedozvoljena sredstva, a sudska odluka koja bi mu trebala odrediti karijeru i nastavak života očekuje se danas.

Vuškoviću starijem prijeti suspenzija na četiri godine. To bi sjajnom i mladom stoperu praktički okončalo karijeru koja je jako dobro počela i koja puno obećava. Ugovor s HSV-om mu traje do 2025. i ako bude proglašen krivim, mogao bi zaigrati tek 2027. Na tržište bi se vratio bez kluba, nakon preduge pauze i osramoćen. Druga opcija je da bude oslobođen, prenosi Index.

No, ni tada se ne bi odmah prekinula njegova prisilna pauza koja traje od studenog, jer bi se druga strana u postupku žalila u slučaju oslobađajuće presude. To bi produljilo postupak tijekom kojeg Vušković ne bi smio igrati.

Vušković je na oba testiranja bio pozitivan na doping 

Sve je počelo tako što je Vušković u rujnu prošle godine pao na doping-testu jer su mu u uzorku urina pronađeni tragovi zabranjenog eritropoetina, poznatog kao EPO. To je hormon koji stimulira proizvodnju crvenih krvnih stanica, što omogućuje krvi da apsorbira više kisika.

Dakle, omogućuje korisniku sportašu da nedozvoljeno poboljšava fizičke performanse. Vušković je nakon prvo posudbe, pa onda transfera iz Hajduka bio nezamjenjiv u Hamburgu, ali od studenog prošle godine ne igra jer je suspendiran zbog korištenja dopinga. Jedna od otežavajućih okolnosti po njega je što mu je i B uzorak, ponovljeni test, bio pozitivan. Zato Vuškoviću prijeti drastična kazna.  

Na Njemačkom nogometnom savezu vodi se postupak protiv Vuškovića, a savez je odgodio treće ročište na "suđenju" za danas. Razlog za odgodu je što je Vuškovićev odvjetnik predao vještačenje četiri stručnjaka koji naravno osporavaju rezultate testiranja, nepovoljne po Vuškovića. Nazivaju ih "lažno pozitivnima".

Četiri stručnjaka tvrde da je "lažno pozitivan", ali njih je angažirao Vušković

Predsjednik suda Stephan Oberholz zato je kontaktirao kanadskog stručnjaka za EPO, doktora Jeana Francoisa Naudu, da napravi još jedno izvješće, ali i da od Vuškovića uzme C uzorak. Međutim, Nauda ne želi uzimati još jedan uzorak jer tvrdi da je laboratorij koji je uzeo prva dva uzorka, prema kojima je Vušković pozitivan na EPO, sve radio prema protokolima Svjetske antidopinške agencije, WADA-e.

Zašto svjetski stručnjak za doping odbija nalaze četvorke i suda?

Osim što je potvrdio nalaze kolega, prema kojima je Vušković oba puta bio pozitivan na doping, Kanađanin je istaknuo da C uzorak nije predviđen statutom WADA-e. Zato je ta organizacija odbila i usporedbu DNA koju je Vušković nudio na početku postupka.

Vuškovića u svakom slučaju čeka duga pauza

HSV-ov trener Tim Walter izjavio je kako se nada da će se Vušković brzo vratiti u momčad. Međutim, Kicker piše: "Gotovo je sigurno da će trener još dugo morati bez stopera. Sve i ako presuda bude oslobađajuća po Vuškovića ili da on dobije blažu kaznu, WADA će se žaliti. To će produljiti postupak tijekom kojeg Vušković ne smije igrati."

Vuškovića podržavaju svi, a on je poručio da će se boriti do kraja

Mladi branič već pet mjeseci ne igra za slavni njemački klub koji se bori za povratak u prvu Bundesligu, a prije suspenzije bio je ključni čovjek Hamburga, koji ga je doveo u ljeto 2021. iz Hajduka na posudbu, a ubrzo i otkupio za ukupno 4.2 milijuna eura. Od izbijanja afere te bez obzira na to što je na oba testiranja bio pozitivan, Vuškovića podržavaju suigrači koji mu posvećuju golove, trener, klub i navijači njemačkog velikana.

Prije dva tjedna Vušković se oglasio na Instagramu: "Želim se zahvaliti suigračima, klubu, nevjerojatnim navijačima i svima koji su mi pružili podršku i bili uz mene u ovim teškim trenucima. Za svoju ću se nevinost boriti do samog kraja. Nadam se da se uskoro vidimo na terenu."

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 07:56