StoryEditor
doping

Mario Vušković: Borit ću se do kraja da dokažem istinu

Piše hina  /  31.03.2023., 19:52h

Hrvatski nogometaš Mario Vušković, koji je trenutačno član njemačkog drugoligaša HSV-a, u petak je objavio da je spreman za borbu protiv dvogodišnje kazne koja mu je izrečena zbog pozitivnog dopinškog nalaza.

Nekadašnjem stoperu splitskog Hajduka Njemački nogometni savez (DFB) je odredio dvogodišnju zabranu nastupa, jer su u rujnu prošle godine u njegovom uzorku pronađeni tragovi eritropoietina (EPO), sredstva koje se kolokvijalno naziva krvnim dopingom.

HSV je već najavio da će se žaliti na tu odluku, a Vušković je od samog početka tvrdio da nije kriv.

"Hvala svima na ogromnoj podršci u ovim trenucima, neću dati da me ovo slomi, borit ću se do kraja svime što imam da dokažem istinu. Hvala HSV-u, hvala Hajduku, reprezentaciji Hrvatske i svim navijačima što stoje uz mene iz dana u dan, vaše poruke podrške daju mi motivaciju da se ne predam i da se vratim na teren što prije", poručio je 21-godišnji Vušković u objavi na Instagramu. 

Vuškovićev slučaj je pokrenuo opću debatu o više desetljeća korištenim metodama u detektiranju EPO-a.

Četiri stručnjaka koje je angažirao HSV, zaključili su da je Vuškovićev nalaz dao lažno pozitivan rezultat.

Voditelj laboratorija Kreischa, koji ima akreditaciju Svjetske antidopinške agencije (WADA), izjavio je da Vuškovićev uzorak djeluje kao ogledni primjerak onoga kako bi trebao izgledati "pozitivan uzorak".

WADA već više od 20 godina u detektiranju EPO-a koristi metodu procjene onoga što ispitivač vidi okom pod mikroskopom i potom odlučuje je li uzorak pozitivan ili ne. Gotovo u svim drugim postupcima otkrivanja korištenja nedopuštenih sredstava se za dobivanje rezultata koristi analitički alat za spektometriju mase.

Njemački nogometni savez je Vuškoviću za ovaj prijestup mogao izreći i četverogodišnju kaznu pa je moguće da će se na odluku DFB-a žaliti i Njemačka antidopinška agencija.

12. lipanj 2024 14:08