StoryEditor
sp u kataru

Marca: Finale koji su šeici sanjali

Piše desk  /  15.12.2022., 11:20h

Argentina i Francuska će u nedjelju s početkom u 16 sati igrati finale Svjetskog prvenstva u Kataru. Najzadovoljniji zbog meča za naslov dviju jakih reprezentacija s istaknutim licima kao što su Lionel Messi i Kylian Mbappe, obojica članovi Paris Saint-Germaina, mogu biti upravo katarski šeici, navodi Marca.

"Na ovom ćemo prvenstvu pokazati tko smo kao nacija, našu snažnu ekonomiju i institucije te civilizacijski identitet. Ovo je velik test za našu državu. Nastojat ćemo oduševiti svijet", rekao je prije početka natjecanja katarski šeik Tamim bin Hamad Al-Thani, čovjek ključan za evoluciju pariškog kluba.

Idealan završetak

Upravo on bio je zaslužan za transfer Neymara iz Barcelone vrijedan 222 milijuna eura, za dovođenje Mbappea iz Monaca za navodno 180 milijuna eura i za to što je Messi danas građanin Pariza. Danas može zadovoljno trljati ruke jer dvojica igrača njegovog kluba ne samo da su u finalu nego se i bore za titule najboljeg strijelca Svjetskog prvenstva i najboljeg igrača katarskog Mundijala.

"Svjetsko prvenstvo u Kataru označeno je kao kamen temeljac šeikovog sportskog projekta, a sad mu se vraća na idiličan način i za PSG i Qatar Sports Investments", dodaje se. Njemu i Nasseru Al-Khelaifiju, realizatoru njegovih ideja i prvom čovjeku te kompanije. Obojica će gledati kako "njihov projekt Mbappe igra protiv najboljeg nogometaša stoljeća, Messija".

Zato je Mbappe i ostao

U kontekstu svega ovog treba gledati i na inzistiranje šeika da Mbappe pod svaku cijenu ostane u Paris Saint-Germainu u trenucima dok se njegov odlazak u Real Madrid definirao kao gotova stvar. Vjernost Mbappea klubu plaćena je navodno s oko 50 milijuna eura godišnje plaće, ugovorom na tri godine te oko 100 milijuna eura bonusa za potpis novog ugovora. Sve to šeici su bili spremni dati da Mbappe ostane zaštitno lice njihovog kluba tijekom Svjetskog prvenstva.

"Kako god finale završio, pobjednik će biti PSG", zaključuje Marca.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 04:41