StoryEditor
o superagentima

Marca: FIFA uvodi revolucionarno pravilo u nogomet

Piše desk  /  15.12.2021., 17:30h
FIFA bi sljedećeg ljeta mogla uvesti revolucionarno pravilo, piše Marca.

Krovna svjetska nogometna federacija navodno je već razradila nacrt pravila prema kojem menadžeri ne bi mogli zarađivati proviziju veću od šest posto od iznosa transfera, što bi potpuno promijenilo način na koji funkcionira današnje tržište igrača. Marca tvrdi da nacrtu trebaju još samo neke završne dorade, nakon čega bi trebao ići na usvajanje i mogao bi stupiti na snagu već 1. srpnja sljedeće godine.

Raiola na dva transfera zaradio više od 60 milijuna eura

FIFA ovim pravilom želi stati na kraj golemim provizijama koje superagenti dobivaju za transfere svojih igrača, kao što je slučaj s Jorgeom Mendesom, Minom Raiolom i ostalima. Raiola je na Pogbinom transferu u Manchester United zaradio 48 milijuna eura, 15 milijuna platila mu je Borussia za dolazak Erlinga Halanda u Dortmund, a talijanski superagent navodno od budućeg Halandova kluba traži čak 50 milijuna eura naknade, prenosi Index.

FIFA je nedavno objavila da je prošle sezone samo na provizije menadžerima u nogometu potrošeno više od 450 milijuna eura. Trenutačno ne postoji limit na spomenute provizije iako FIFA preporučuje da one ne budu više od tri posto od iznosa transfera, čega se nitko ne drži.

Ogromni poremećaji na tržištu

Marca piše da FIFA želi osnovati novo tijelo preko kojega će ići svi transferi na svijetu i koje će kontrolirati koliko provizije je plaćeno agentima za njihove igrače. Španjolski list tvrdi da bi agenti sigurno podnijeli tužbu protiv FIFA-e jer bi mogli imati čvrst slučaj na sudu da je ovdje riječ o povredi slobode tržišta koje je jedno od temelja Europske unije.

Osim toga, dođe li zaista do usvajanja ovog pravila, superagenti poput Raiole bi već u zimskom prijelaznom roku mogli početi panično prodavati svoje igrače jer nakon 1. srpnja neće više moći naplatiti astronomske provizije.

Dnevnik.ba

13. svibanj 2024 12:54