StoryEditor
kvalifikacije za ep

"Mali" Luksemburg na Bilinom polju pregazio "Zmajeve"

Piše fena  /  21.06.2023., 00:03h

Selekcija Bosne i Hercegovine, pred oko 11.000 gledalaca na stadionu “Bilino polje” u Zenici, poražena je od Luksemburga rezultatom 0:2 (0:1) u 4. kolu kvalifikacijske grupe J za Europsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj.

Nogometaši BiH, nakon trećeg uzastopnog poraza u ovim kvalifikacijama, u kojima su primili sedam te nisu postigli nijedan gol, sa samo tri boda iz četiri meča nalaze se na pretposljednjem mjestu grupe J pa se s tribina zeničkog stadiona orilo “Faruk, odlazi” i “Vico, odlazi”.

Prvu grešku naše obrane u gol je pretvorio Yvandro Borges Sanches, koji je u 4. minuti izbio sam pred bh. golmana Ibrahima Šehića, zaobišao i njega te pogodio praznu mrežu za 0:1. “Zmajevi” su nakon kornera u 13. minuti zaprijetili preko  Kenana Kodre, koji je s oko pet metara glavom šutirao pored gola.

Kodro je, nakon što je golman Anthony Moris odbio loptu poslije šuta glavom Miroslava Stevanovića, u 18. minuti ponovo šutirao glavom s vrha peterca te ovog puta pogodio lijevu stativu gostujućeg gola.

Šehić u 28. minuti napustio gol i svoj 16-erac i glavom izbio loptu u aut ispred Alessija Curcija i našeg Dedića, koji je u 35. minuti pokušao uposliti Edina Džeku na ivici 16-erca, ali je naš kapiten zakasnio krenuti na tu loptu.

Na odmor se otišlo pri vodstvu gostiju s 1:0, a Leandro Barreiro je ponovo izbio sam pred Šehića, koji je nogom obranio njegov šut. Naša je selekcija u 52. minuti dobila penal, nakon prekršaja Floriana Bohnerta u 16-ercu nad Džekom, a kojeg je izraelski sudac Gal Leibovitz dosudio nakon što je, nakon WAR-a, i osobno pregledao snimak. Penal je, nakon četiri minute prekida, izveo Amir Hadžiahmetović, ali je njegov šut završio preko gola.

Gosti su pitanje pobjednika riješili u 73. minuti, nakon greške obrane i golmana Šehića, koji je ponovo napustio 16-erac, ali je Daniel Sinani precizno šutirao te pogodio prazan gol za konačnih 0:2.  

Bio je ovo, nakon sedam uzastopnih pobjeda bh. tima, prvi trijumf Luksemburga u međusobnim duelima, koji je večeras kaznio dvije velike pogreške bh. nogometaša te zasluženo slavio. Uz to su Luksemburžani večeras dali i dva gola, dok su na prethodnih sedam postigli samo jedan, a primili 17 golova.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 01:54