StoryEditor
Prvi vratar hrvatske reprezentacije

Livakovića čeka iznenađujuć transfer u najluđu ligu na svijetu?

Piše desk  /  27.01.2023., 17:19h

Situacija oko Dominika Livakovića i njegovog potencijalnog odlaska iz Dinama je vrlo jasna. Prvi vratar hrvatskog prvaka i hrvatske reprezentacije u ugovoru ima klauzulu prema kojoj ima pravo napustiti klub kad netko dostavi ponudu prema kojoj je na ime odštete za taj posao spreman uplatiti deset milijuna eura na račun Dinama.

Rijetkost je zapravo da neki nogometaš Dinama ima tako jasnu situaciju kada je transfer u pitanju, gotovo uvijek se radi o poslovima koji se razvlače mjesecima, kada se pregovara, razgovara i dogovora na sve mile i nemile načine. Livaković se za ovo sam izborio prilikom potpisa novog ugovora i sada ima luksuz izbora, čim dođe zadovoljavajuća ponuda, on je taj koji odlučuje odlazi li ili ostaje, prenosi Index.hr.

Čeka ga najluđa liga na svijetu?

Zasad nije bilo službenih ponuda, ali se puno pisalo o interesu španjolskog Villarreala i engleskog Nottingham Forresta. Posljednjih se dana pojavila i priča o turskom velikanu Fenerbahčeu, a nju je danas potvrdio i ugledni Fotomac. Jedan od najpoznatijih turskih medija kada je sportsko novinarstvo u pitanju tvrdi da je Livaković glavna meta turskog kluba.

Ovakav posao bi bio iznenađenje jer se od Livakovića uvijek očekivao transfer u lige Petice. Turska liga je sve suprotno, radi se o vjerojatno najluđoj ligi na svijetu kad se u obzir uzmu broj navijača na stadionima, atmosfera na stadionima, broj ljudi koji je prate na TV-u, ali i činjenica da je u ligi niz vatrenih rivalstava koja se nerijetko prelijevaju i na ulice.

Zamijenio bi kritiziranog kapetana

Fotomac navodi kako Fenerbahče nije siguran da može u komadu isplatiti odštetu koju bi Dinamo tražio, ali je voljan pregovarati i ponuditi garancije da će tako učiniti u nekom razumnom roku ako Dinamo pristane na to da dio plaćanja bude odgođen. 

"Fenerbahče želi biti prvak ove sezone. Nakon 19 kola za Galatasarayem zaostaje samo četiri boda i osjeća da ima prostora za napredak na tablici, ali je isto tako svjestan da mu za to trebaju pojačanja. Primarno se radi o tri pozicije u obrani - stoperu, lijevom beku i vrataru", dodaje Fotomac pa nastavlja:

"Upravo je golman pozicija na kojoj je najbitnije da dođe do promjene. Trenutni golman je 24-godišnji Altay Bayindir, koji je ujedno i kapetan momčadi, ali se trenutno nalazi na meti brojnih kritika jer su navijači turskog velikana jako nezadovoljni njegovim igrama ove sezone. Fenerbahče zato želi Livakovića, za kojeg Dinamo traži 10 milijuna eura. Da kupi mir na i oko terena."

Iza sebe ostavio velika imena

Nedavno je Livaković od strane britanskog Guardiana uvršten među 100 najboljih igrača na svijetu u 2023. godini. Među članovima žirija koji bira najbolje su i legende poput umirovljenog brazilskog beka Maicona i turskog trenera Fatiha Terima.

Leroy Sané, Nicolas Otamendi, Thiago Silva, Manuel Neuer, Aleksandar Mitrović, Hugo Lloris, samo su neka od imena na popisu koja su slabije rangirana od Livakovića, koji je zauzeo 71. mjesto. Guardian je za početak objavio tek 30 imena s dna tablice. O priznanju se oglasio i Dinamo putem svog Instagrama:

"Naš sjajni vratar i reprezentativni čuvar mreže Dominik Livaković, otkako se spustio zastor Svjetskog prvenstva u Kataru, ne prestaje primati komplimente i pohvale na račun svojih izvedbi, a još jedna ovog je puta stigla od Britanaca.

Naime, ugledni britanski list The Guardian početkom svake godine objavljuje popis najboljih 100 nogometaša svijeta. Popis se kreira od 2017. godine, a tradicionalan izbor u izvornom obliku nosi jednostavni naziv "The 100 Best Footballers in The World."

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 16:27