StoryEditor
nagrada

Lana Pudar Sportašica godine BiH u izboru OKBiH

Piše fena  /  15.12.2023., 16:53h

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar proglašena je za sportaša 2023. godine u izboru Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Pudar je na svečanoj ceremoniji u Olimpijskom komitetu BiH osobno preuzela nagradu, te zahvalila svima na velikoj podršci, iskazavši nadu da će se i naredne godine pridružiti na istom mjestu u neko slično vrijeme i slaviti nove uspjehe.

- Iza mene je jedna veoma vrlo uspješna godina i posebno mi je drago što mogu reći da održavam neki kontinuitet rezultata. Jedno veliko hvala Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine, jer to je zaista jedna kuća koja je uvijek tu za mene, kojoj se uvijek mogu obratiti - izjavila je bh. plivačica.

Lana Pudar je u 2023. godini osvojila devet europskih i svjetskih medalja od čega pet zlatnih, dvije srebrene i dvije brončane medalje. Sudjelovala je na 12 velikih finala, ostvarila dvije olimpijske norme za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, te postigla šest rekorda, dva europska juniorska rekorda, tri rekorda juniorskih prvenstava, jedan rekord svjetskih prvenstava i osvojila je pehar za najbolju plivačicu svjetskog juniorskog prvenstva.

Pudar je osim titule sportista godine dobila i priznanje najbolja sportašica u seniorskoj konkurenciji, dok je priznanje za najboljeg sportistu u seniorskoj konkurenciji dobio taekwondoist Nedžad Husić.

Priznanja za vrhunske rezultate pojedinaca u timskim sportovima dobili su nogometaš Edin Džeko i košarkaš Džana Musa, a priznanja ambasadori sporta skijašica Elvedina Muzaferija i biciklistkinja Lejla Njemčević.

Najuspješnija reprezentacija je muška seniorska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, a najuspješniji sportski klub TKD Novi Grad Sarajevo. Najuspješniji trener je Goran Grahovac - trener Lane Pudar.

Najbolja mlada sportistkinja u kategoriji juniorki je Sara Pidro - taekwondo, a najbolji mladi sportisti u kategoriji juniora Benjamin Husić – taekwondo i Tarik Kunovac - boks.

Za uspješan dugogodišnji trenerski rad nagrađeni su Fuad Mešić – atletika, Nebojša Matijević – atletika i Haris Durak – dizanje tegova, dok su nagradu za podršku i razvoj vrhunskog sporta BiH dobili prof. dr Dalibor Stević, Ante Šimović i Samir Šarić.

Priznanja sportistima ili ekipama iz porodice neolimpijskih sportova dodijeljena su Anesu Bostandžiću – karate, Nejri Sipović – karate, muškoj seniorskoj reprezentaciji u sjedećoj odbojci BiH, Sambo klubu „Neretva“ Mostar i juniorskoj kik boks reprezentaciji BiH.

Priznanje za promociju sporta i olimpijskih vrijednosti dobili su Ismail Barlov – paraplivanje i Ljiljana Stjepanović i Medina Karić – Škola fudbala za djevojke i djevojčice iz Srebrenice, dok je Zoran Divčić – atletika, dobio priznanje Sportski radnik, za dugogodišnji doprinos u razvoju sporta.

Priznanje Promotori sporta Bosne i Hercegovine dobili su Juniorska reprezentacija ritmičke gimnastike BiH i Vaterpolo selekcija BiH U15, posebna nagrada za istaknuti sportski rezultat pripala je Adnanu Redžoviću – kick boks, a nagrada za medijsku promociju olimpijskih vrijednosti dobili su Medina Šehić – sportski urednik BHT1 i Bakir Tiro – sportski urednik Anadolu Agency (AA).

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 09:10