StoryEditor
smrt alpske kombinacije

Kostelići su godinama izražavali bijes zbog FIS-ovih postupaka, a sada je sve kulminiralo

Piše desk  /  11.02.2022., 14:35h
Nije se samo Ivica bunio, mnogi su htjeli da FIS vrati stari sjaj kombinaciji. Među njima je bio i najboljih svih vremena Marcel Hirscher, osvajač zlata u kombinaciji iz Pjongčanga 2018. FIS nije uvažio ni njegove riječi

U prošlosti je alpska kombinacija bila pojam koji se odnosio  na utrku koja se vozila u dva dana. Prvi dan vozio se spust, a drugi dan dvije vožnje slaloma. Upravo ta disciplina bila je pokazatelj najspremnijih skijaša.

Kroz povijest velikani skijanja pobjeđivali su u kombinaciji kao što su: Bode Miller, Ivica Kostelić, Andre Aamodt, Marc Girardelli i mnogi drugi. Sve su to legende skijanja koji su u Pekingu mogli gledati smrt discipline u kojoj su nekad bili najbolji.

Tužno i žalosno je gledati kako je FIS postepeno uništavao kombinaciju. Do 2006. kombinacija je bio dvodnevni događaj, a sva raskoš te sjajne discipline mogla se vidjeti u Kitzbühelu. Jer tko završi spust na Streifu, a nakon toga dvije slalomske vožnje na Ganslernhangu i pobijedi u kombinaciji ulazi u skijašku besmrtnost.

Od 2006. FIS je klasičnu kombinaciju ostavio samo u Kitzbühelu, a uveo je pojam superkombinacije. Nova verzija sadržavala je jednu vožnju spusta i slaloma i vozile su se u istom danu. S vremenom FIS je iz nekog razloga zaključio da je disciplina neatraktivna. Prvo je ukinuo kultnu kombinaciju u Kitzbühelu, zatim smanjio broj utrka, onda izbacio mali globus i od ove sezone nema nijedne kombinacije u rasporedu Svjetskog kupa, ali tu nije kraj.

Najveću sramotu kombinacija je doživjela upravo jučer na startu. Za kombinaciju je prijavljeno samo 27 skijaša što je najveća moguća slika što je FIS napravio. Proglasili su je neatraktivnom ,a onda je dodatno “poružnili” kada su odlučili da se druga vožnja vozi od najboljih prema najlošijima umjesto klasičnog od najgorih prema najboljima. Zašto ih je bilo samo 27. najbolje je objasnio Ivica Kostelić:

“Da biste bili dobar kombinatorac morate trenirati i brze i tehničke discipline, morate manje ili više trenirati svoju slabiju disciplinu, što je za “tehničare” rizično jer vam oduzima fokus s treninga tehničkih disciplina, a spustašima je jednako rizično jer im uzima vrijeme za trening njihove najjače discipline. A nagrada je u biti nikakva jer smo zadnjih godina imali samo jednu li dvije kombinacije i potpuno je razumljivo da nitko neće trenirati duplo više za samo jednu utrku u sezoni”.

Nije se samo Ivica bunio, mnogi su htjeli da FIS vrati stari sjaj kombinaciji. Među njima je bio i najboljih svih vremena Marcel Hirscher, osvajač zlata u kombinaciji iz Pjongčanga 2018. FIS nije uvažio ni njegove riječi. Očito je onda da su odlučili ubiti disciplinu do kraja, a nama je da se nadamo da će se nešto promijeniti i da sjećamo nekih ljepših vremena, piše dnevno.hr.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 18:47