StoryEditor
rasističke uvrede

Kosovo od FIFA-e zahtjeva kaznu za izbornika Srbije

Piše desk  /  04.12.2022., 21:24h

Nogometni savez Kosova tužio je FIFA-i srpskog izbornika Dragana Stojkovića Piksija jer su za vrijeme utakmice Švicarske i Srbije (3:2) čuli političke poruke i rasističke uvrede prema Albancima. "Isticanje slogana s političkim porukama i rasistički pozivi Albancima čuli su se kroz cijelu utakmicu, a o njima su pisali i svjetski mediji", započinje kosovski savez i nastavlja:

"Besmislena je i apsurdna mržnja kojom se godinama pothranjuje mišljenje u susjednoj državi prema albanskom narodu uopće. Savez Kosova zahtijeva od FIFA-e istragu ovog slučaja i sankcije za FS Srbije, kako bi jednom zauvijek fašistička skandiranja nestala s nogometnih stadiona i događaja poput Svjetskog prvenstva."

Piksijeve psovke

"Jebem li vam majku šiptarsku u pičku", galamio je Piksi na klupi, aludirajući na to da Švicarci u momčadi imaju nekoliko igrača albanskog porijekla. Shaqiri, igrač rođen na Kosovu, zabio je prvi pogodak za Švicarce, a na kraju je i Granit Xhaka ušao u sukob sa Srbima na terenu. Došlo je do naguravanja, ali, srećom, sukob nije eskalirao. Kosovari su se osvrnuli i na ovo:

"Ovakvo skandiranje navijača jedne momčadi koja sudjeluje na Mundijalu nitko ne može razumjeti i opravdati, posebno sada kad Europi prijeti krhka sigurnosna situacija, kao posljedica ničim izazvane agresije Rusije u Ukrajini. Nogometni savez Kosova će snažno stati u obranu vrijednosti i dostojanstva zemlje i njenog naroda, ali istovremeno i obranu vrijednosti koje nogomet prenosi."

Dnevnik.ba

26. siječanj 2023 05:53