StoryEditor
ždrijeb

Koja je najteža, a koja najlakša skupina za Vatrene na Svjetskom prvenstvu

Piše desk  /  01.04.2022., 08:36h
U petak od 18 sati u Dohi na rasporedu je ždrijeb skupina za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru. Hrvatska nogometna reprezentacija nalazi se u drugoj jakosnoj skupini, a izbornik Zlatko Dalić ima samo jednu želju - želi izbjeći Francusku pod svaku cijenu, piše Gol.hr.

Iako na svjetskoj nogometnoj smotri sudjeluju 32 reprezentacije, sutra u ždrijebu će ih biti 37, a razlog tome jest činjenica da je 29 reprezentacija izborilo plasman u Katar, dok ćemo od preostalih osam zemalja dobiti posljednja tri sudionika, ali tek u mjesecu lipnju.

Evo kako će izgledati ždrijeb skupina

Reprezentacije su raspoređene u četiri jakosne skupine, a hrvatska nogometna reprezentacija nalazi se u drugoj jakosnoj skupini.

Zemlje iz iste jakosne skupine, odnosno pota, ne mogu biti izvučene u istu grupu, a to pak znači da Hrvatska sigurno neće igrati protiv reprezentacija, kao što su Njemačka, Nizozemska, Danska, Švicarska, Urugvaj, Meksiko i SAD.

No to znači da će dobiti po jednog protivnika iz ostale tri jakosne skupine. Prvi pot donosi sve same divove i tek jednog patuljka - Brazil, Argentina, Francuska, Engleska, Španjolska, Belgija, te Portugal, a tu je još i Katar.

Iz trećeg pota prijete nam - Srbija, Poljska, Senegal, Maroko, Tunis, Japan, Koreja te Iran koji vodi hrvatski trener Dragan Skočić. Na kraju najslabiji, četvrti pot - Kanada, Kamerun, Gana, Ekvador, Saudijska Arabija te kvalifikanti Peru - Australija - Emirati, Wales - Škotska - Ukrajina i Kostarika - Novi Zeland.

Napomene radi, s istog kontinenta u istoj skupini mogu biti samo dvije europske ekipe.

Najteža i najslabija skupina za Hrvatsku

Kada se uzme sve u obzir, ovo je vjerojatno najteža skupina koju hrvatska nogometna reprezentacija može izvući - Brazil, Srbija i Kanada, hit-momčad ovih kvalifikacija.

Najmanje teška skupina bila bi vjerojatno ova - Katar, Tunis i pobjednik dvoboja Kostarika - Novi Zeland, ali treba reći da je vjerojatnija verzija neka slična ovoj najjačoj, jer iz prve jakosne skupine samo je Katar povoljan ždrijeb, ostali su sve super-teški protivnici.

Vjerojatno najjača skupina na cijelom Mundijalu, bila bi primjerice: Brazil, Njemačka, Srbija i Kanada. Sve ćemo doznati sutra u Dohi, od 18 sati.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 12:43