Doha, 17.12.2022. - Hrvatska nogometna reprezentacija osvojila je treće mjesto na Svjetskom prvenstvu nakon što je u Dohi porazila Maroko s 2-1 (2-1). Na fotografiji slavlje Lovro Majer, Marko Pašalić, Nikola Vlašić, Marko Livaja, Bruno Petković, Ivo Grbić, Martin Erlić, Borna Sosa, Andrej Kramarić, Dejan Lovren, Luka Modrić, Josip Juranović, Mateo Kovačić.DAMIR SENČAR - Hina
StoryEditor
sp u kataru

Ključna uloga igrača iz HNL-a

Piše hina  /  18.12.2022., 11:53h

Hrvatska je pobijedila Maroko i osvojila brončanu medalju, svoje ukupno treće odličje u šestom nastupu na Mundijalu, a osim nove potvrde da "vatreni" spadaju u samu svjetsku elitu, ovaj susret donio nam je narativ u kojem su ključnu ulogu odigrali igrači iz HNL-a, piše u nedjelju Jutarnji list.

Hrvatska je do pobjede stigla s četiri igrača iz HNL-a od prve minute i djelovala možda najbolje na ovom prvenstvu (pogotovo u prvom dijelu), a iako se razlozi za to djelomično mogu pronaći i u problemima koje je Maroko imao u ekipi, velike zasluge za to pripadaju asistentu Livaji, strijelcu Oršiću, Livakoviću koji je spasio svoju momčad u 75. minuti i Josipu Šutalu koji je susret završio s pet otklonjenih opasnosti i 94 posto točnih dodavanja te općenito pružio jednu izuzetno zrelu predstavu.

U tom kontekstu treba naglasiti da su igrači HNL-a na ovom prvenstvu direktno sudjelovali u četiri od ukupno osam pogodaka Hrvatske (putem gola ili asistencije), dok su u dva navrata i strijelac i asistent bili iz elitnog razreda hrvatskog nogometa.

Kao i nakon većine utakmica Hrvatske na ovom Mundijalu, ponovno poseban naglasak treba staviti na predstavu Joška Gvardiola koji je, uz sjajan pogodak i prodor koji je vjerojatno trebao rezultirati kaznenim udarcem za Hrvatsku, odradio i odličan posao u obrani.

Posebnu pohvalu zaslužio je i Mateo Kovačić koji je utakmicu završio s nestvarnim brojkama. Imao je šest oduzetih lopti (najviše), 9/10 dobivenih duela (također najviše), 3/3 uspješna driblinga, 90 posto točnih dodavanja i jedno ključno.

Hrvatska se s drugog uzastopnog Mundijala vraća s medaljom i u tome joj je ravna samo Francuska koja danas ima priliku obraniti naslov, a taj podatak najbolje govori o tome koliko je uspjeh Luke Modrića i ekipe zapravo velik, piše novinar Jutarnjeg lista Antonio Juričić.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 08:56