StoryEditor
priopćenje hns-a

Kažnjeni ‘navijači‘ s ustaškom zastavom! Predsjednik HNS-a: "U Osijeku 90% igramo bez publike. Sve je namješteno, podvaljuju nam"

Piše desk  /  15.09.2023., 14:13h

Hrvatski nogometni savez objavio je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

"Općinski sud u Rijeci obavijestio je Hrvatski nogometni savez kako je donesena presuda protiv dvojice okrivljenika za prekršaj na utakmici kvalifikacija za Euro između Hrvatske i Latvije. Podsjećamo, na utakmici Hrvatska - Latvija dvije su osobe u nekoliko navrata istaknule zakonom zabranjenu zastavu, zbog čega je UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza.

Općinski sud u Rijeci izrekao je prvookrivljenom D.C. novčanu kaznu u iznosu od 1300 eura, a drugookrivljenom D.S. kaznu zatvora u trajanju od 20 dana. Također, obojici je određena i zaštitna mjera zabrane prisustvovanja na svim sportskim natjecanjima u kojima sudjeluje hrvatska nogometna reprezentacija na području RH s obvezom javljanja u policijsku postaju u trajanju od dvije godine, kao i na odlaske u inozemstvo na utakmice hrvatske reprezentacije uz obvezu predavanja putne isprave i javljanja u policijsku postaju, također u trajanju od dvije godine. Nadalje, postupak prema trećoj uključenoj osobi traje, kao i kriminalističko istraživanje koje za cilj ima rasvijetliti sve okolnosti povezane s ovim događajem.

Hrvatski nogometni savez zahvaljuje nadležnim tijelima na brzom i konkretnom postupku te pozdravlja kažnjavanje osoba koje su nanijele štetu ugledu hrvatske države isticanjem zabranjenih simbola. HNS ostaje odlučan u namjeri da poduzme sve daljnje pravne korake prema osobama koje su svojim namjernim i ciljanim protuzakonitim ponašanjem nanijele značajnu štetu hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji."

Kustić: U Osijeku 90% igramo bez publike. Sve je namješteno, podvaljuju nam

Tri dana nakon ove utakmice UEFA je pokrenula još jedan disciplinski postupak protiv HNS-a zbog ponašanja navijača Hrvatske. Njih 20-ak je na idućoj kvalifikacijskoj utakmici, kod Armenije u Erevanu, usprkos zabrani gostovanja za navijače Hrvatske kupilo ulaznice za utakmicu te su se na tribinama potukli s domaćim navijačima. Marijan Kustić, predsjednik HNS-a, ovako je komentirao incidente i kazne koje zbog njih prijete Hrvatskoj:

"Navodno su se naši navijači potukli i zbog toga smo dobili prijavu, ali ćemo vidjeti. Nismo dobili informacije da su to sigurno naši navijači, očitovat ćemo se s obzirom na to da nismo prodavali karte. Dat ćemo sve da nam ne zatvore stadion za iduću utakmicu, koju igramo u Osijeku, ali 10% su šanse da će biti publike", poručio je.

"Mi smo protiv bilo kakve diskriminacije, tri navijača koja su objesila zastavu su nas osramotila. Slažem se s izbornikom Dalićem da je to namješteno. Ne znam tko stoji iza toga, ali to nije slučajno da se četiri ili pet puta istakne ta zastava baš da se vidi za predstavnika FARE-a i da vidi ustaški znak na 60-70 metara. Nije to slučajno, neka tijela rade svoj posao", nastavio je.

"Mi kao savez ćemo pokrenuti postupak prema neodgovornim pojedincima. Vidjet ćemo kad će biti odluka UEFA-e, mi se nadamo da ćemo imati pun stadion u Osijeku, imamo preko 100 tisuća zahtjeva, radimo na tome da se sve odigra dobro", zaključio je.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 09:43