StoryEditor
John Herdman

Kanadski izbornik ima poveznice s Hrvatskom: Tri godine sam putovao tamo, to je potpuno drugačija razina nogometa

Piše desk  /  27.11.2022., 08:39h

Hrvatska od 17 sati igra protiv Kanade utakmicu 2. kola skupine F Svjetskog prvenstva u Kataru. Bit će to prvi susret ovih dviju reprezentacija, jednako važan za obje. Hrvatska je katarski SP otvorila remijem 0:0 protiv Maroka, a Kanada porazom 0:1 od Belgije.

Sam dolazak Kanade na Svjetsko prvenstvo povijesni je uspjeh te reprezentacije. Čekala ga je 36 godina, od Svjetskog prvenstva u Meksiku, dosad jedinog na kojem je nastupala. Da bi izborila Katar, Kanada je morala odigrati maratonske kvalifikacije od 20 utakmica, a u konačnici se plasirala na Svjetsko prvenstvo ispred Meksika i SAD-a.

Uzlet kanadskog nogometa usko je povezan s dolaskom Engleza Johna Herdmana na klupu reprezentacije. Dogodilo se to u siječnju 2018., kad je Kanada zauzimala 94. mjesto FIFA-inog poretka najboljih reprezentacija svijeta. U poretku je bila smještena između Gabona i Farskih otoka.

Pod njim je doživjela rast i uspela se do svog najboljeg renkinga, odnosno 33. mjesta, u veljači ove godine. Trenutačno je 41., iza Škotske i ispred Norveške. Hrvatska se na istoj listi nalazi na 12. mjestu.

Herdman je velik motivator, ali i taktički potkovan trener, kažu njegovi igrači. The Athletic ga je nazvao "ludim genijem", a napadač Kanade Jonathan David je rekao da je izbornik zapravo najveća tajna kanadske reprezentacije. Nikad nije igrao profesionalni nogomet, a vrlo je rano pokazao zanimanje za trenerski posao. Već s 23 godine otvorio je svoju trenersku školu, u kojoj je primjenjivao metode koje je naučio u Brazilu, prenosi Index Sport.

Herdman je inače u Hrvatskoj tražio inspiraciju za svoj rad prateći sina koji je trenirao u Dinamu. Na konferenciji za medije u najavi utakmice protiv Hrvatske istaknuo je:

"Tri godine sam putovao u Hrvatsku i gledao svoga sina. Vidio sam da je to potpuno drugačija razina nogometa. Način na koji se ondje radi mi je puno pomogao. Hrvatska je oblikovala mnoge svoje igrače iz te škole. Rođen sam u Engleskoj i radio u akademiji, ali u Zagrebu sam došao u kontakt s razinom kakvu dotad nisam vidio. Toliko energije, strasti i znanja..."

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 02:30