StoryEditor
azijski kup

Kakav uspjeh: Hrvtaski trener odveo Tadžikistan u četvrtfinale

Piše desk  /  30.01.2024., 11:11h

Malo tko je upoznat s likom i djelom Petra Šegrta. Rođeni Đurđervčanin veliki je dio svoje nogometne karijere proveo u Njemačkoj, a potom je kao trener otišao na svojevrsni put oko svijeta. Vodio je Gruziju, Afganistan i Maldive, no povijest će ispisati kao izbornik Tadžikistana.

Paralelno s Afričkim kupom nacija, odigrava se i azijsko kontinentalno nogometno prvenstvo. I dok svi znaju kako je Indiju na tom prvenstvu vodio Igor Štimac, samo su oni upućeni u nogometna zbivanja upamtili kako je 2021. godine Šegrt preuzeo slabašni Tadžikistan.

Ova zemlja zauzima 106. mjesto na FIFA-inoj ljestvici najboljih, nisu ni u top 10 aijskih reprezentacija, bolje od njih stoji i Štimčeva Indija. Ipak, Šegrt je prošao skupinu, Indija nije. A kako bi priča bila još više nevjerojatna, Tadžikistan je izbacio i UAE, te sada čeka četvrtfinale velikog turnira.

Bolji nakon jedanaesteraca

Tadžikistan je vodio 1:0 do pete minute sudačke nadoknade, ali je UAE uspio izboriti produžetak. U njemu nije bilo golova, ali je Tadžikistan prošao na penale nakon što je Šegrtov junak Jatimov u drugoj seriji obranio udarac Caija Caneda. To je bilo dovoljno za prolazak dalje, među osam najboljih.

Tamo ih čeka Jordan, bit će to povijesni susret u kojem će Šegrt u slučaju prolaska vjerojatno dobiti najviša državnička odlikovanja. Što se tiče ostalih utakmica, spomenimo kako je Obala Bjelokosti za koju nastupa Hajduk Diallo prošla favorizirani Senegal, također preko jedanaesteraca.

žDnevnik.ba

17. travanj 2024 12:00