StoryEditor
novosnovani klub

Judo klub ‘Herceg‘ - novi klub, stare navike: U Mostar nastavljaju stizati medalje

Piše T.R.  /  27.09.2022., 13:50h

Judo klub Herceg je novoosnovani mostarski judo klub koji je s radom počeo od svibnja ove godine.

Zbog različitih pogleda na daljnje djelovanje, trenerski tim iz Judo kluba Hercegovac se odlučio na osnivanje novog kluba. Treneri s dugogodišnjim iskustvom; Marko Zrimšek, Mile Brkić i Borna Grubišić odlučili su poći drugim putem i za sada se ne može reći kako su pogriješili. 

Judo klubu Herceg se, osim trenera, pridružio i velik broj judaša iz Hercegovca, njih čak 120 te su nastavili sa starim navikama - osvajanjem medalja.

Prostorije kluba nalaze se u SPC Orka i dvorana za trening je uređena po najvišim standardima te iz kluba poručuju kako su zadovoljni napravljenim radom u ovom kratkom vremenu.

"Prvi turnir nakon osnutka nam je bio Apolon Open u Mariboru u Sloveniji. Jedan strašno ozbiljan turnir na kojem je sudjelovalo 16 zemalja. Nakon turnira je bio održan i dvodnevni trening kamp na kojem smo također ostali. Na ovom prvom turniru smo osvojili 3. mjesto u ukupnom poretku od 70-80 ekipa", kazao nam je trener Marko Zrimšek te nastavio:

"Iza toga smo išli u Solin koji je samo za nijansu turnir slabije kvalitete. Tu je bilo 10-ak zemalja i 50-ak klubova, a osvojili smo 2. mjesto u ukupnom poretku. Nakon toga su uslijedila tri Balkanska prvenstva i sa sva tri smo se vratili s medaljama. Tako da mogu slobodno reći kako smo nastavili tamo gdje smo stali. Nedostaje nam jedan dio ekipe iz prethodnog Hercegovca, ali život ide dalje i mogu reći da smo i više nego zadovoljni ostvarenim uspjesima u ovom kratkom razdoblju."

Prošle nedjelje se održalo U23 Državno prvenstvo BiH na Palama, a Herceg je nastupio s ekipom od šest kadeta. Osvojene su tri medalje, tri bronce te iz kluba poručuju kako tim turnirom nisu u potpunosti zadovoljni.

"Moglo je to za nijansu bolje, ali jednostavno dogodio se loš dan. Neke stvari ćemo gledati da promijenimo, ovdje gdje smo griješili i ne sumnjam kako ćemo napredovati."

Na Palama se održalo i Balkansko prvenstvo za djecu do 13 godina gdje je Sara Planinić (do 57 kg) osvojila broncu te tako donijela Hercegu četvrtu medalju s balkanskih prvenstava. Do brončanog odličja Sara je došla pobijedivši Girbovan Andreeu i Cimpan Alexsandru obje predstavnice Rumunjske. U polufinalu je zabilježila poraz na bodove od predstavnice Grčke Chalatsoiganni Fani.

image

Sara Planinić i trener Mile Brkić

JK HERCEG -

Od važnijih turnira na kojem je Herceg nastupio svakako treba istaknuti Balkansko prvenstvo do 15 godina u grčkom Kozaniju te Balkansko prvenstvo do 18 godina u Turskoj. Vrijedi spomenuti kako na Balkansko prvenstvo mogu ići samo prvaci i viceprvaci država.

Iz Grčke su u Mostar stigle dvije medalje - dvije bronce koje su osvojili Gabriela Raič (-44 kg) i Bojan Gačić (-78 kg).

Gabriela je u prvom kolu bila bolja od predstavnice Rumunjske Biance Katarzyne Banu. U drugom kolu Gabriela pobjeđuje Grčke Xaidou Konstantine. Polufinalni tijesno gubi od predstavnice Turske Kilic Elif. U borbi za broncu pobjeđuje drugu predstavnicu BiH Jovanu Đurić i time se po drugi put u svojoj judo karijeri penje na balkansko postolje.

Bojan je prvom kolu pobijedio predstavnika Grčke Triantafilidisa Nikolaosa. Sljedeće kolo gubi borbu od predstavnika Turske i kasnijeg finaliste Kocak Alpera te je svoj put do medalje morao nastaviti kroz repasaž. U repasažu u drugom kolu radi meč protiv Makedonca Nikole Petrova kojeg je kroz aktivniji i bolji judo natjerao na tri kazne i diskvalifikaciju. U borbi za broncu protivnik mu je bio još jedan predstavnik BiH Vuk Maksimović. Bojan osvaja broncu već u drugom napadu borbe lijepim bacanjem i time se penje na svoje prvo balkansko postolje.

image

Bojan Gačić i Gabriela Raič s trenerom Markom Zrimšekom

JK HERCEG MOSTAR -

Tjedan dana nakon Grčke uslijedilo je U18 Balkansko prvenstvo u Turskoj gdje je Ivano Đinkić osvojio zlato u kategoriji do 73 kg što je ujedno i najveći uspjeh za ovaj mladi klub.

Ždrijeb mu nimalo nije bio naklonjen pa ovo zlato dobiva dodatno na težini. Prvo kolo donijelo mu je predstavnika Turske, Durbak Ismaila koji je ovogodišnji peti s Europskog kupa u Zagrebu. Ivano pobjeđuje efektnim gušenjem u prvoj polovici borbe. U drugom kolu, ždrijeb mu donosi predstavnika Bugarske, Kristiyana Dobreva gdje u neizvjesnoj borbi odnosi pobjedu na bodove i prolazi u polufinale. Tamo ga je dočekao predstavnik Crne Gore, Nikčević Stevan. U izjednačenoj borbi pred sami kraj Ivano odlično napada i baca protivnika te prolazi u finale. U finalnom meču protiv drugog predstavnika Bugarske Preslava Petrova Ivano je u ranoj fazi borbe poveo, a pred sami kraj koristi šansu i hvata zahvat pomoću kojeg osigurava svoje prvo balkansko zlato.

image

Ivano Đinkić i trener Mile Brkić

JK HERCEG -

"Ivano je prva godina kadeta, tj. tek mu je 15 godina i ovo je pravo čudo što je napravio. Tako da u budućnosti s pravom od njega očekujemo neke velike rezultate na europskoj razini. Treba spomenuti i njegov nastup na Svjetskom prvenstvu u Sarajevu gdje je došao do trećeg kola, odnosno ušao među 16 najboljih judaša svijeta. Izgubio je od Japanca koji je kasnio postao i svjetski prvak. Pružio je maksimalan otpor i tada je dokazao da ima potencijala za velike rezultate", kazao je Zrimšek, trener s kojim su ovi judaši proveli veći dio svog života:

"Ivano, Gabriela i Bojan rade sa mnom od svoje 4-5. godine. Tako da imaju 11 godina iskustva treniranja na strunjači te putovanjima po skoro cijeloj Europi. Što se tiče iskustva, slobodno mogu reći da im toga ne nedostaje, a mogu im obećati kako ćemo ga i dalje nadograđivati", zaključio je Marko Zrimšek.

Kada uzmemo u obzir ovakve rezultate, onda ne čudi što za novoosnovanim Hercegom vlada veliko zanimanje. Trenutno na njegovim strunjačama trenira oko 140 djece, a ističu kako upisi uvijek traju te su svi zainteresirani dobrodošli.

Dnevnik.ba

01. prosinac 2022 21:07