StoryEditor
preporodio tim

Jedan detalj sa Svjetskog prvenstva u Brazilu otkriva zašto je Kovač otišao iz Monaca

Piše desk  /  04.01.2022., 20:28h
Vijest da je Niko Kovač dobio otkaz na poziciji trenera Monaca šokirala je njegove fanove, posebno one u Hrvatskoj. Nekadašnji izbornik reprezentacije je s klubom iz Kneževine u relativno malo vremena napravio puno.

Dapače, u francuskoj ligi je još jednom dokazao da je kvalitetan trener, da za njega itekako ima mjesta u ligama Petice i da je sposoban u više različitih sredina ostvariti rezultat.

Ipak, biti dobar trener u nogometu nije dovoljno. Činjenica da je Kovač dobio otkaz na trećem od četiri posla u kojima je ispunjavao ono što navijači od njega očekuju nije slučajna. Kovač mora promijeniti pristup i način razmišljanja o igračima koje vodi. U suprotnom će imati velikih problema s pronalaskom i zadržavanjem velikog angažmana, prenosi index.hr.

U vrlo kratkom roku je preporodio Monaco

Monaco je sezonu 2019./2020. okončao na devetom mjestu ljestvice prvenstva koje je zbog koronavirusa prekinuto nakon 28 kola. Bilo je to nedovoljno za plasman u Europu, prvi put nakon pet godina.

Kovač je uoči iduće sezone naslijedio Španjolca Roberta Morena i u vrlo kratkom roku je stvari posložio na pravi način. U tome je imao veliku pomoć sportskog direktora kluba, Paula Mitchella. Englez se smatra jednim od najboljih nogometnih arhitekata, a posao koji je napravio u Southamptonu i Tottenhamu učinio ga je globalno poznatim.

Hrvatski stručnjak je odmah detektirao kako je najveći problem u odnosu na prethodnu bila faza obrane. Monaco je po primljenim golovima bio 15. momčad lige, prva po broju crvenih kartona i u samom vrhu po broju grešaka koje su dovele do suparničkih golova.

Novi trener je taj dio igre uspio bitno popraviti. U 38 kola Monaco je primio 42 gola, dva gola manje nego u sezoni ranije kada je klub odigrao i deset susreta manje. Digao je i fazu napada. Njegov Monaco je zabijao dva gola po susretu što je bilo efikasnije nego 1.57 u sezoni prije njegovog dolaska. 

Sve to omogućilo je ekipi da manje oscilira, da usvoji prepoznatljiv stil igre i da počne pobjeđivati u serijama. Rezultati su bili vrlo jasni. Monaco je završio sezonu na trećem mjestu, a u aktivnoj borbi za titulu bio je do dva kola prije kraja prvenstva. Osvojio je 78 bodova i stigao u finale Kupa u kojem je izgubio od favoriziranog PSG-a.

Rezultati nisu izostali ni ove sezone

Ove sezone Monaco je u kvalifikacijama za Ligu prvaka ispao od Šahtara bizarnim autogolom, nakon što je u dvije utakmice bio puno bolja momčad i imao nesreće. Uvjerljivo je osvojio skupinu Europa lige ispred donedavnog lidera La Lige Real Sociedada, lidera Eredivisie PSV-a i drugoplasiranog kluba austrijske Bundeslige, Sturma iz Graza.

U prvenstvu Francuske Monaco trenutno drži šesto mjesto, ali ima samo četiri boda manje od drugoplasirane Nice. Također, prošao je u osminu finala Kupa nakon dvije lagane pobjede. Čak ni forma Monaca nije zabrinjavajuća. S tri pobjede, dva remija i jednim porazom, u posljednjih šest susreta je šesta momčad prvenstva.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 23:28