StoryEditor
igor štimac:

"Javna je tajna da Mamić sastavlja reprezentaciju, ali meni nije. Da sam postao predsjednik HNS-a ne bi mu se ovo dogodilo, doveo bih ga u red"

Piše desk  /  06.06.2022., 15:00h

Mamić je pobijedio, učvrstio svoju poziciju iz vlastitih interesa. – Tu se ne bih mogao složiti s vašom konstatacijom. On je imao veliki strah da ću ja privilegije koje je imao Dinamo prebaciti Hajduku. Rekao je da u mojim venama teče više bijele krvi nego u njegovima modre. Rekao je da ne može takav hajdukovac voditi HNS – tvrdi Štimac

Igor Štimac imao je namjeru postati novi predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, a u trenucima najdramatičnije skupštine HNS-a u povijesti 17. prosinca 2010. izgubio je u glasovanju od Vlatka Markovića 25:24. Imao je u tome prste i Zdravko Mamić, a kako danas na to gleda izbornik Indije, ispričao je u razgovoru za Sportklub.

– Kao na poraz pravne države, ništa drugo – započeo je Štimac pa nastavio:

– Ponosan sam na sve one ljude koji su prepoznali u meni čovjeka koji će donijeti radikalan zaokret u odnosima unutar nogometa. Veliki pritisci, podmetanja, u dvoboju dva programa. Jednog koji nije postojao i drugi koji je nudio nešto novo. Važno je tu naglasiti da su mediji kao Vlatkovog nasljednika vidjeli ili Bobana i Šukera. Razgovarao sam s obojicom i oni su mi rekli da se ne namjeravaju kandidirati – rekao je Štimac iz Kalkute s okupljanja reprezentacije Indije.

Tvrdi da je u svom planu imao izgradnju četiri kampa po regijama, dva mala stadiona u Vukovaru i Kninu za mlađe dobne reprezentacije.

– Naravno, imali smo ideju i baviti se natjecanjem, te sređivanjem sudačke organizacije. Još tada sam govorio kolika je važnost TV prava. Sada se to daje na sva zvona – pojasnio je Štimac.

– Imali smo želju razgovarati s Vladom jer stadion je nužnost. No ne nacionalni, već stadion koji će cijelu godinu biti u pogonu, gdje bi klubovi igrali. Bilo je tada previše nesuglasica. Ne možeš investirati u stadion velik novac, a da se na njemu odigra par utakmica reprezentacije – dodirnuo se Štimac i teme koja je rak-rana svima u Savezu već godinama.

– Vlatko je tada već bio teško bolestan, a prije toga u trenucima kada sam ja bio član Izvršnog odbora vodili smo žestoke rasprave. Nismo se slagali i jedan od mojih motiva da postanem predsjednik HNS-a bila je u činjenici da je on već bio dosta bolestan, da Savez nije funkcionirao, a Zorko Srebrić je sve vješto prikrivao. Imali su oni već tada detaljne upute što i kako raditi – objašnjava Štimac činjenicu da to zapravo nije bila borba protiv Markovića nego protiv Mamića.

Unatoč svemu Štimac je svejedno postao izbornik hrvatske reprezentacije.

– U životu pamtiš, ali ako želiš živjeti, raditi, natjecati se, onda su neke stvari neizbježne. Prije svega ja sam želio biti nogometni trener. To je bio moj izbor. I kada se otvorila ta mogućnost, morao sam sjesti s njim i Šukerom i razgovarati. No, nije mu nikad palo na pamet sugerirati mi tko će igrati, iako je kao javna tajna da sastavlja reprezentaciju – rekao je Štimac.

Mamić je dakle pobijedio i učvrstio svoju poziciju iz vlastitih interesa.

– Tu se ne bih mogao složiti s vašom konstatacijom. On je imao veliki strah da ću ja privilegije koje je imao Dinamo prebaciti Hajduku. Rekao je da u mojim venama teče više bijele krvi nego u njegovima modre. Rekao je da ne može takav hajdukovac voditi HNS – tvrdi Štimac

– To je bila njegova velika pogreška. Da sam ja bio predsjednik HNS-a ništa mu se od ovog što mu se dogodilo ne bi dogodilo niti bi izašlo u javnost. Ja bih ga doveo u red po pitanju ponašanja jer on je tim svojim istupima samo i jedino štetio sebi i svojim poslovima – sigurno zaključuje Štimac.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 02:36