StoryEditor
OBJASNILI POSTUPKE

Japanci naučili cijeli svijet važnu lekciju: Naše srce je čisto, takve moraju biti i stvari

Piše desk  /  25.11.2022., 20:50h

Navijači i igrači nogometne reprezentacije Japana u fokusu su medija zbog blistavih izdanja na terenu i tribinama na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Pedantni Japanci nastavili su oduševljavati svijet. Osim velike pobjede nad Njemačkom (2:1), čistili su tribine na svakom stadionu na kojem su se zatekli, dok su nogometaši očistili svlačionicu u kojoj su boravili.

Nije to nešto na što nas Japanci nisu navikli, ali je na Svjetskom prvenstvu u Kataru ovaj potez posebno došao do izražaja jer se dešava pred kamerama cijelog svijeta.

Zbog toga, Al Jazeera je obavila razgovore s nekoliko japanskih navijača koji su ostali da čiste stadion nakon utakmice protiv Njemačke. Tražili su odgovor zbog čega Japanci rade to što rade.

"Naše srce je čisto, pa takve i tribine moraju biti", rekao je jedan navijač za kamere Al Jazeere.

"Ono što su nas stariji naučili jeste da ostavljamo stvari čišćima od onoga kako smo ih našli. Uvijek trebamo biti zahvalni", dodao je drugi fan.

Pred kamerama se našao i jedan navijač koji je nosio plavu plastičnu vrećicu u koju je skupio otpatke na tribinama.

"Dijelimo svima ove vrećice koji koriste sjedišta za japanske navijače. Kada naš tim ostvari pobjedu, tim vrećicama možemo obojiti sektor na tribinama u plavo. Također, čišćenjem manifestiramo našu kulturu", objasnio je navijač s vrećicom.

Iako je to nešto što bi trebalo biti normalno za svakog pojedinca, čini se da su nas Japanci ponovo naučili važnu životnu lekciju.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 15:14