StoryEditor
hrvatski centar

Ivica Zubac igra sezonu života u NBA ligi

Piše desk  /  30.12.2022., 12:24h

Ivica Zubac ostvario je svoj 14. double-double sezone i nastavio izvrsnu formu, koja ga od početka sezone drži među kandidatima za jednu od najboljih obrambenih petorki NBA lige. U tijesnom porazu LA Clippersa od najbolje momčadi lige Boston Celticsa 116:110 postigao je 13 poena (šut 6/9, slobodna bacanja 1/4), 11 skokova te po jednu blokadu, ukradenu i izgubljenu loptu.

Već je ostvario više double-doubleova nego u cijeloj pretprošloj sezoni te prešao pola puta do 25, koliko ih je imao prošle sezone, najviše u karijeri.

Hrvatski centar u svojoj sedmoj NBA sezoni postiže double-double prosjek s 10.2 poena i 11.0 skokova uz 1.5 blokada i 62.2% šuta iz igre. Skakačke i blokerske statistike su mu najbolje u karijeri. Trenutačno je 6. skakač i 11. bloker NBA lige, a ne tako davno u obje je kategorije bio među prvih pet, prenosi Index.

Postavio osam osobnih rekorda ove sezone

Ove je sezone srušio osobne rekorde u skoro svim kategorijama, a posebno je impresivna bila utakmica protiv Indiane, u kojoj je uz 31 poen uhvatio čak 29 skokova i za dlaku propustio postati tek 12. igrač u povijesti s učinkom 30+30, koji je ostvaren samo 25 puta, a čak 11 puta to je učinio Wilt Chamberlain.

Naravno, 17 obrambenih i 12 napadačkih skokova na istoj utakmici također su mu rekordi karijere. Do ove sezone Zubac nikad nije imao ni 20 skokova na utakmici, a sad je rekord popravio na 29. Na istoj utakmici rekord u poenima (32 protiv Denvera u siječnju) izmaknuo mu je za samo jedan. Sasvim sigurno bi ga dostigao da četiri minute prije kraja nije napravio šesti prekršaj i prerano završio večer.

Već u četvrtoj utakmici sezone protiv Oklahoma Cityja ostvario je rekordnih sedam blokada. Protiv Ute je u studenom izjednačio učinak karijere s tri ukradene lopte, a tri manje zvučna rekorda postavio je u proteklih nekoliko dana.

Tri rekorda u dva dana

Prvo je u pobjedi u Detroitu u produžetku u igri proveo čak 41 minutu, četiri više nego ikad u karijeri, a već u idućem nastupu u Torontu pogodio je 9 od 12 slobodnih bacanja, izjednačivši rekord po broju pogođenih i za jedan popravivši stari po proju ispucanih lopti s linije.

Zubac je uvelike zaslužan za četvrto mjesto koje Clippersi drže ove sezone na Zapadu s omjerom 21-16, iako je Kawhi Leonard propustio gotovo dvije trećine utakmica i još se nije potpuno oporavio od ozljede koljena koja ga je koštala cijele prošle sezone.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 06:49