StoryEditor
"nisam velik kao on..."

I Hrvat protjeran iz Australije: "Da nije bilo Đokovića ovo mi se ne bi dogodilo..."

Piše desk  /  15.01.2022., 08:18h
Novak Đoković i Renata Voráčová nisu jedini predstavnici tenisa koji su ovih dana imali ili, kao u slučaju prvog tenisača svijeta, još uvijek imaju probleme s australskim vlastima. U istoj situaciji našao se i Filip Serdarušić, hrvatski trener i brat Nina Serdarušića.

"Na dan dolaska Novaka Đokovića u deset uvečer su me pozvali iz imigracijskog centra da sutra dođem na razgovor", otkrio je Serdarušić u intervjuu za Sport Klub.

Filip je također protjeran iz Australije, iako je u zemlju stigao s istim medicinskim izuzećem kao i Đoković.

"Otvorila se mogućnost da dođemo s izuzećem. Nisam cijepljen, ali u listopadu sam imao koronu. Moj agent je pozitivan nalaz i nalaz antitijela posla Teniskom savezu Australije koji je to proslijedio liječnicima, odnosno instituciji koja se time bavi. Dobio sam zeleno svjetlo za dolazak, a mail mi je stigao, mislim, 10. prosinca", započeo je svoju priču.

Po dolasku u Australiju iz granične službe su mu nakon saznanja da nije cijepljen poručili kako postoji mogućnost da ode u izolaciju od 14 dana.

"Rekao sam da ne bih ni dolazio da sam znao da ću biti u karanteni", priča Filip pa dodaje: "Gospođa s kojom sam razgovarao zatim je pozvala svog šefa koji je pregledao papire, fotografirao ih i rekao da slobodno uđem u državu."

A onda su krenuli problemi.

"Na dan dolaska Novaka Đokovića u deset uvečer su me pozvali iz imigracijskog centra da sutra dođem na razgovor. Teniski savez Australije poslao je automobil po mene sat vremena prije četvrtfinalnog meča mog brata, trebao sam se do 17 sati pojaviti tamo. Otišao sam do hotela u Melbourneu, popričao s igračima i imao dvije mogućnosti: otići kući legalnim putem ili se ponovno aplicirati za vizu. Budući da bi je 99 posto odbili jer su donijeli odluku da više ne vrijedi što si preležao COVID, odlučio sam se pokupiti jer nisam toliko velik kao Novak da se borim. Ako su zaustavili njega, morali su i nas."

"Izuzeće nismo smislili ni Novak ni ja, radili smo po njihovim pravilima i odobren nam je ulazak. Na njemu se mogu politički jačati, na nam malima ne. Zbog toga se sve ovo događa. Mi smo iskoristili mogućnost koju su nam dali. A on im je idealan za to pred izbore, tako mi se čini. Ako su pustili Čehinju i mene, zašto nisu i njega? Mislim da su se u Teniskom savezu Australije nadali da će on ući kao što smo i mi, ali njega svi znaju. Da Novaka nije bilo, nama se ovo ne bi dogodilo", zaključio je u razgovoru za Sport Klub.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 17:29