StoryEditor
trener real madrida

I Carlo Ancelotti podržao Superligu

Piše desk  /  22.12.2023., 13:03h

Trener Real Madrida Carlo Ancelotti podržao je ideju Superlige. "Odluka suda je bitna za nogomet. Neki klubovi nisu uvjereni, ali vjerujem da ovo može biti pozitivna stvar za sve. Vrijeme će reći je li ona zaista dobra", rekao je trener Reala nakon pobjede protiv Alavesa (0:1) u 18. kolu španjolskog prvenstva.

Podsjetimo, sud Europske unije presudio je u četvrtak da su UEFA i FIFA djelovale protiv zakona o natjecanju kada su prije dvije godine zabranile održavanje Superlige. Presuda ne znači da će se Superliga ponovno formirati, već samo da bi to u budućnosti trebalo biti dozvoljeno. Osnivači Superlige čelnici su moćnih europskih klubova Real Madrida, Barcelone i Juventusa.

U svojoj presudi Europski sud pravde naveo je da su FIFA i UEFA zloupotrijebile svoj dominantni položaj, zabranjujući klubovima da se natječu u Europskoj superligi (ESL), iako taj projekt možda i neće biti odobren jer sud o njemu nije konkretno presudio.

"Činjenica je da više neće biti monopola, a to smatram pozitivnim. Također, popravit će se međunarodni kalendar i u tom su slučaju svi pobjednici. Na temelju sudske odluke mislim da će nogomet doživjeti pozitivan pomak", izjavio je Ancelotti, priznajući kako nije upoznat s detaljima i formatom eventualnog budućeg natjecanja.

Ancelottijev šef bio je imenovan čelnikom Superlige

Predsjednik Reala, time i Ancelottijev šef, Florentino Perez 2021. bio je imenovan prvim čelnikom Superlige. Perez presudu Europskog suda smatra "pobjedom nogometa, navijača i slobode". Dodao je da je ovo velik dan za povijest nogometa i cjelokupnog sporta te poručio da europski nogomet "više neće biti monopoliziran".

"S ogromnim zadovoljstvom pozdravljamo presudu Europskog suda pravde. Sljedećih dana pažljivo ćemo proučiti domete ove presude, koja je od velikog povijesnog značaja. Europski nogomet nikad neće biti monopoliziran, a od danas će klubovi biti gospodari svoje sudbine.

Klubovi u potpunosti priznaju naše pravo da predlažemo i promoviramo europska natjecanja koja moderniziraju naš sport i privlače navijače iz cijelog svijeta. Ukratko, danas je ponovno trijumfirala slobodna Europa, danas su trijumfirali i nogomet i njegovi navijači‘‘, rekao je gazda Reala na početku govora.

Kako bi izgledala Superliga?

Plan je da se u Superligi natječu 64 kluba raspoređena u tri ranga natjecanja. Klubovi iz nižih rangova moći će izboriti plasman u one više, a samim tim će biti i ispadanja u niže rangove. Natjecanje bi bilo podijeljeno na dvije faze. Prva bi se igrala po ligaškom sustavu, a svaka momčad odigrala bi 14 utakmica - sedam kod kuće i sedam u gostima. Najuspješniji klubovi izborili bi doigravanje.

U najjače dvije lige, Star (zvijezda) i Gold (zlato), natjecalo bi se 16 klubova raspoređenih u dvije grupe po osam. Četiri najbolja iz svake grupe izborila bi plasman u četvrtfinale doigravanja svog ranga. U trećoj ligi, Blue (plava), igrala bi preostala 32 kluba u četiri skupine po osam klubova. Dva najbolja iz svake skupine također bi izborila četvrtfinale, a pobjednici sve tri lige dobit će trofeje.

Finalisti Gold i Blue lige izborili bi plasman u viši rang, a najlošija ekipa iz svake od skupina Star i Gold lige ispala bi u niži. Pritom treba reći da bi samo 12 klubova iz najslabije Blue lige ostalo u Superligi, dok bi ih 20 svake sezone bilo zamijenjeno drugim klubovima, ovisno o njihovim uspjesima u domaćem prvenstvu.

Natjecanje u ligaškoj fazi trajalo bi od rujna do travnja, a igralo bi se preko tjedna kako bi se omogućilo neometano održavanje nacionalnih prvenstava. A22 Sports, tvrtka koja stoji iza Superlige, objavio je i video koji pojašnjava sustav natjecanja. Sličan sustav predložen je i za natjecanje u ženskom nogometu.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 05:18