StoryEditor
euro 2024.

Hrvatskoj prijeti skupina smrti na Euru: Vatreni bi mogli na Francuze, Dance i Talijane

Piše desk  /  22.11.2023., 10:59h

Hrvatska je dramatično izborila izravni plasman na Euro, pobjedom 1:0 protiv Armenije u zadnjem kolu kvalifikacijske skupine. Nakon velikih kikseva u listopadu, poraza od Turske i Walesa, prvo mjesto je prepustila Turskoj, a samim tim i povlašteno mjesto u ždrijebu te je pred izvlačenje skupina Eura u tek trećoj jakosnoj skupini.

To je za Hrvatsku loš pot, ne zato što je "treća reprezentacija svijeta degradirana u treću klasu na Euru", nego zbog drugih razloga. Hrvatska je ovako u grupi na Euru od jakih reprezentacija izbjegla samo Nizozemsku, dok je u ostalim potovima čeka niz jakih suparnika. Najzanimljiviji je u tom smislu četvrti pot. Jasno je da je to najjača nominalno najslabija jakosna skupina u povijesti jer u njoj su Italija, Švicarska i Srbija te tri pobjednika dodatnih kvalifikacija.

Najjači četvrti pot ikad

Ako to budu Poljska, Ukrajina i Grčka, praktički nema poželjnog suparnika iz tog pota. U prvom je to jedino Njemačka, koja je već dugo grozna po igri i rezultatima. Drugi pot također je pun neugodnih suparnika. Općenito, pogled na potove jasno pokazuje da su drugi, treći i četvrti slični po distribuciji kvalitete i snage reprezentacija.

Tako primjerice reprezentacija iz četvrte jakosne skupine može izvući Njemačku, Albaniju i Sloveniju, dakle prolaznu grupu, premda je u ždrijeb ušla iz nominalno najgore pozicije. S druge pak strane, mjesto u navodno povlaštenom prvom šeširu, koji bi trebao jamčiti prolaznost skupine, može donijeti vrlo jake suparnike, kao što su Danska, Nizozemska i Italija, dakle jako tešku grupu na Euru. 

Nema lake skupine za Hrvatsku

Što se tiče Hrvatske, njoj prijeti primjerice užasno teška skupina s viceprvakom svijeta Francuskom, europskim prvakom Italijom i Danskom ili ona s Engleskom, Turskom i Srbijom. Što se tiče prolaznijih skupina, mogla bi dobiti grupu s Njemačkom, Albanijom i Grčkom. 

Popis jakosnih skupina:

Prva: Njemačka, Portugal, Francuska, Španjolska, Belgija i Engleska

Druga: Turska, Mađarska, Danska, Albanija, Austrija i Rumunjska

Treća: HRVATSKA, Škotska, Slovenija, Slovačka, Češka i Nizozemska

Četvrta: Italija, Švicarska, Srbija i tri pobjednika dokvalifikacija

Dnevnik.ba

22. veljača 2024 20:33