StoryEditor
sp u rukometu

Hrvatskoj je sada primarni cilj plasman na Olimpijadu, evo što joj treba za to

Piše desk  /  22.01.2023., 13:33h

Danska rukometna reprezentacija s uvjerljivih je 33:24 pobijedila Sjedinjene Američke Države i došla nadomak plasmana u četvrtfinale Svjetskog prvenstva. Hrvatskoj će u zadnjem kolu, koje se igra u ponedjeljak, trebati ogromno čudo da prestigne Dance na drugom mjestu skupine.

No primarni cilj Hrvatske sada nije plasman u četvrtfinale, već su to Olimpijske igre u Parizu. Potvrdio je to i izbornik Hrvoje Horvat nakon utakmice protiv Belgije. "Mislim da se ne moramo nadati senzaciji i kiksu Danske. Ne treba se zavaravati. Primarni cilj su dva boda s Bahreinom i deveto mjesto, koje vodi u kvalifikacije za Igre u Parizu", rekao je Horvat.

Kako Hrvatska može do Olimpijskih igara?

Kvalifikacije za Olimpijske igre izborit će sve reprezentacije koje se plasiraju od drugog do osmog mjesta na ovom Svjetskom prvenstvu. No Francuska i Egipat trebali bi biti u tih osam reprezentacija, pa će se tako moći plasirati još dvije. Francuzi su domaćini Olimpijskih igara i tako će otvoriti mjesto još jednoj reprezentaciji, dok su Egipćani prvaci Afrike, prenosi Index.

Hrvatskoj će tako dosta biti vjerojatno i deseto mjesto na ovom Svjetskom prvenstvu. Postoji još jedna, puno teža opcija, a to je da budemo prvaci Europe sljedeće godine ili igramo u finalu s nekim tko je već osigurao plasman na Olimpijske igre.

Kako Hrvatska još može do četvrtfinala?

Prije svega, Hrvatska mora pobijediti Bahrein, a Danska izgubiti od Egipta. Najveći je problem što pritom hrvatski rukometaši moraju nadoknaditi ogroman zaostatak u gol-razlici. Hrvatska je trenutno na +17, a Danska ima 22 gola boljih +39. Momčad Hrvoja Horvata bi tako morala doći do ogromne pobjede protiv Bahreina uz visoki poraz Danske.

Visoki poraz od Egipta mogao bi se pokazati vrlo bolnim za Hrvatsku, koja je u turnir njime ušla s -9 gol-razlikom. Dojam je da se i protiv Belgije mogla ostvariti veća pobjeda od 34:26 jer je početkom drugog dijela bilo i 11 razlike, što bi svakako barem malo uvećalo šanse Hrvatske.

Dnevnik.ba

Standings provided by Sofascore
18. travanj 2024 22:14