StoryEditor
kvalifikacije za sp

Hrvatski rukometaši odigrali neriješeno s Nizozemskom: Plasman na Euro je skoro siguran, ali postoji problem

Piše desk  /  13.03.2023., 08:05h

Hrvatski rukometaši u Osijeku su remizirali s Nizozemskom 25:25 u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Hrvatska se tako dva kola prije kraja kvalifikacija nalazi na trećem mjestu, koje ne garantira plasman na Euro. Ipak, i trenutna je situacija vrlo povoljna te bi bilo pravo čudo da izabranici Gorana Perkovca ne odu na Euro.

Preostale dvije utakmice kvalifikacija Hrvatska će odigrati u Grčkoj 26. travnja te kod kuće protiv Belgije 30. travnja. Plasman na Europsko prvenstvo izborit će prve dvije ekipe iz svake od osam skupina te četiri najbolje trećeplasirane. Hrvatska trenutno predvodi poredak trećeplasiranih te bi čak i s dva poraza vrlo vjerojatno ostala među četiri najbolje trećeplasirane, prenosi Index.

S druge strane, pobjedama protiv Grčke i Belgije Hrvatska bi sigurno imala drugo mjesto, a možda i prvo, kiksa li Nizozemska protiv jedne od tih dviju reprezentacija. Čak bi i samo pobjeda protiv Grčke vjerojatno bila dovoljna za drugo mjesto.

No da skratimo, prođu li sve preostale utakmice prema očekivanjima, a to je da i Hrvatska i Nizozemska dobiju sve do kraja, Hrvatska će biti druga, a Nizozemska prva zbog boljeg međusobnog omjera (pobjeda i remi).

Zašto je bitno hoće li Hrvatska biti prva, druga ili treća?

Nije svejedno s koje će pozicije Hrvatska izboriti plasman na Europsko prvenstvo jer pozicije u kvalifikacijama određuju jakosne skupine u konačnom ždrijebu. Na Euru će sudjelovati 24 reprezentacije u šest skupina po četiri, a jakosne skupine odredit će se na sljedeći način:

Prva jakosna skupina: Danska, Švedska, Španjolska (osvajači medalja sa zadnjeg Eura), tri prvoplasirane reprezentacije iz kvalifikacija

Druga jakosna skupina: Njemačka (domaćin), pet prvoplasiranih reprezentacija iz kvalifikacija

Treća jakosna skupina: Šest drugoplasiranih reprezentacija iz kvalifikacija

Četvrta jakosna skupina: Dvije drugoplasirane reprezentacije iz kvalifikacija i četiri trećeplasirane

Završi li Hrvatska, dakle, na drugom mjestu u kvalifikacijskoj grupi, izvjesno je da će biti tek u trećoj jakosnoj skupini u konačnom ždrijebu, što bi joj donijelo dva nominalno jača protivnika i otežalo put prema drugom krugu jer u njega idu samo dvije najbolje reprezentacije.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 07:07