StoryEditor
užas hrvatskih klubova

Hrvatski klupski nogomet na dnu, u Europi ove sezone samo jedna država ima lošije rezultate

Piše desk  /  29.07.2022., 08:01h

Ispadanjima Rijeke i Osijeka u drugom pretkolu Konferencijske lige hrvatski nacionalni koeficijent dobio je težak udarac.

Eliminacije Rijeke i Osijeka u drugom pretkolu Konferencijske lige znači da je hrvatski klupski nogomet u sezoni koja je tek počela ostao na samo dva kluba - Dinamu koji je uspješno preskočio drugo pretkolo Lige prvaka i Hajduku kojem europska sezona započinje idući tjedan u trećem pretkolu Konferencijske lige, piše gol.hr.

Iako još ni srpanj nije završio, polovica naših klubova već je ispala što će se umnogome odraziti na nacionalni klupski koeficijent. To se već događa, a s vremenom će posljedice biti puno evidentnije, kad HNL-u ozbiljne euro-bodove bude donosio jedan ili dva kluba, naspram tri ili četiri konkurenata na ljestvici država (liga).

Tako se dogodilo da nas je sinoć prestigla Danska čiji nacionalni koeficijent sada iznosi 22.825 i koja ima još svih pet klubova u igri u Europi. Hrvatska je sada 19. s koeficijentom 22.650, a gotovo je sigurna oklada da će nas u dogledno vrijeme prestići i Turska koja ima koeficijent 21.100, ali poput Danske također ima još svih pet klubova u natjecanjima.

Dakle, sasvim je opravdana bojazan da će Hrvatska (HNL) doći na rub ispadanja iz TOP 20 nacionalnih liga u Europi.

Samo Bjelorusija iza Hrvatske

Kako i ne bi kada smo u ovom trenutku, po ostvarenome u aktualnoj sezoni, 54. od 55 UEFA-inih članica. Od svih liga čiji se klubovi natječu pod okriljem UEFA-e, od Hrvatske je ovog ljeta gora samo Bjelorusija.

Dinamo, Osijek i Rijeka ostvarili su u šest kvalifikacijskih utakmica dvije pobjede, jedan remi i tri poraza što nam je priskrbilo 0.625 bodova.

Bjelorusi su pak doživjeli pravi užas, njihovi klubovi već su odigrali 10 utakmica i upisali jednu pobjedu, dva remija i sedam poraza što im je dovoljno za tek 0.500.

Svi oni nogometni liliputanci, poput Andore, Luksemburga, Farskih Otoka i inih napravili su više nego hrvatski klubovi i to je ono što svakako zabrinjava, ne samo zbog aktualnog ljeta nego i zbog bliske budućnosti odnosno budućih pokušaja da naši predstavnici probiju do skupina. S ovakvim nastupima jasno je da će ubuduće biti sve teže.

*Napomena: Rusija je izbačena iz UEFA-inih natjecanja do daljnjeg pa joj je za ovu sezonu dodijeljen koeficijent 4.333 kao najlošiji učinak u proteklih pet godina.

Sve koeficijente možete pogledati OVDJE!

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 10:51