StoryEditor
velika sramota za zagreb

Hrvatska ministrica o dočeku vaterpolista: "Netko može, a netko ne može ili ne želi"

Piše desk  /  21.02.2024., 09:03h

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac komentirala je za HRT situaciju s dočekom vaterpolista, nakon kritika što doček nije bio organiziran na glavnom zagrebačkom trgu.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević jučer je rekao da mu je žao što nije bilo dočeka, no ustvrdio je da je praksa da se dočeci organiziraju u suradnji s vladom te da nisu dobili informaciju da vaterpolisti planiraju ili žele doček u Zagrebu.

Ministrica je danas rekla da vlada inače nije u organizaciji takvih događaja.

"Ja bih postavila pitanje kako je moguće da su Dubrovnik, Šibenik i Rijeka mogli organizirati bez Vlade tako fantastične i fenomenalne dočeke? Dakle, nikad vlada nije bila u organizaciji. Jedan put je bila 2022. kada smo pomogli u organizaciji. Znači netko može, a netko ne može ili ne želi", rekla je.

Novčane nagrade

Ministrica je čestitala zlatnim vaterpolistima na odlično rezultatu na Svjetskom prvenstvu, te Vaterpolo savezu koji je u vrlo kratkom roku organizirao Europsko prvenstvo.

"Vlada je poduprla financijski događanje s 4,5 milijuna eura i organizirali smo predivan doček Barakuda u Banskim dvorima gdje su im uručene državne nagrade za europsko srebro oko 82 tisuće eura i za svjetsko zlato nešto manje od 250 tisuća eura", rekla je Brnjac.

Na kritike da je riječ o malim novčanim nagradama, Brnjac je odgovorila kako su nagrade definirane zakonom i pravilnikom, te su ujednačene za sve sportove. Istaknula je i kako je Vlada ujednačila nagrade za pojedinačne sportove i za ekipne sportove.

"Prije su ekipni dobivali manje, sada smo to ujednačili. Cilj nam je da svugdje jednako tretiramo naše sportašice i sportaše i mi smo upravo kroz Zakon o sportu po prvi puta dakle donijeli i Nacionalnu stipendiju. Žalosti me da su neki gradovi, recimo sportska zajednica grada Zagreba, ukinuli svoju stipendiju čim je stupila Nacionalna stipendija. Mi financiramo oko 2000 naših sportašica i sportaša prve, druge i treće kategorije", tvrdi.

Stadion u Maksimiru

U Banskim dvorima danas će se potpisati Sporazum o rekonstrukciji Gradskog stadiona Maksimir i izgradnji, odnosno rekonstrukciji objekata Katoličke Crkve u Zagrebu. Vlada, Zagrebačka nadbiskupija i gradske vlasti početkom prosinca dogovorile su se o zemljištu na kojem se nalazi stadion. Sporazum uključuje darovanje tog crkvenog zemljišta Gradu, a zauzvrat će Grad i država nadbiskupiji dati deset zemljišta na kojima će biti podignute crkve. 

Brnjac je rekla kako je kroz Zakon o sportu po prvi put omogućeno da Vlada donese odluku koje su sportske građevine od nacionalnog interesa, na prijedlog saveza i krovnog udruženja.

"Osigurali smo u proračunu sredstva, u prvom koraku 27 milijuna eura za daljnju izgradnju. Očekujemo svakako i partnere, kao što je Grad koji je vlasnik infrastrukture, zatim HNS, klubovi, razni privatni investitori koji će se moći uključiti. Potpisivanjem sporazuma između Zagrebačke nadbiskupije, Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba, zadnji korak omogućuje otklanjanje svih prepreka imovinsko-pravnih odnosa koji su bili na stadionu Maksimir. Ovim korakom vlada zaokružuje jednu veliku cjelinu kojom osigurava da investicija može krenuti", rekla je Brnjac.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 09:53