11.10.2021., stadion Gradski vrt, Osijek - Kvalifikacije za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine u Katru, skupina H, 8. kolo, Hrvatska - Slovacka. Luka Modric Photo: Igor Soban/PIXSELLIGOR SOBAN/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
drama kvalifikacija

Hrvatska bi porazom od Rusije mogla dobiti paklen ždrijeb u dodatnim kvalifikacijama

Piše Desk  /  13.10.2021., 11:25h
Da bi izravno otišla na Svjetsko prvenstvo, Hrvatska mora pobijediti u posljednja dva kola ili čekati kiks Rusije protiv Cipra. U slučaju da Rusi ne slave protiv Ciprana, Hrvatskoj bi u posljednjem kolu bio dovoljan i bod protiv Rusije za prvo mjesto.

Hrvatska je već osigurala drugo mjesto i plasman u dodatne kvalifikacije. Ako na kraju kvalifikacija bude druga u grupi, put do Svjetskog prvenstva bit će joj, kao i za ostale drugoplasirane reprezentacije iz europskih skupina, najteži otkako postoje dodatne kvalifikacije.

Kako do Svjetskog prvenstva preko dokvalifikacija?

Izravan odlazak u Katar osigurat će samo deset pobjednika skupina, dok će deset drugoplasiranih reprezentacija ići u dodatne kvalifikacije. Novost je i da će im se tamo pridružiti i dva pobjednika skupina Lige nacija sezone 2020./21., ali i oni koji se nisu izravno plasirali na SP i koji nisu osigurali dodatne kvalifikacije kao drugoplasirani u kvalifikacijskim skupinama za SP.

Tako sakupljenih 12 reprezentacija neće, kao do sada, igrati u šest parova po dvije utakmice dodatnih kvalifikacija, odakle pobjednici odlaze na SP. U dodatnim kvalifikacijama za ovaj SP reprezentacije će se boriti podijeljene u tri skupine. U njima će se igrati samo po jedna nokaut-utakmica. Ovakav filter dat će još tri europske reprezentacije koje će osigurati odlazak na smotru najboljih reprezentacija svijeta.

Šest najboljih drugoplasiranih reprezentacija u kvalifikacijama bit će nositelji u dodatnim kvalifikacijama, što jamči i prednost domaćeg terena u polufinalu miniturnira, a preostale momčadi bit će nenositelji. Za određivanje poretka drugoplasiranih momčadi uzimaju se u obzir samo rezultati protiv prvih pet momčadi u skupini, odnosno onim reprezentacijama koje su igrale u skupinama sa šest momčadi, kao Hrvatska, briše se rezultat protiv zadnje momčadi na tablici.

Hrvatska bi porazom od Rusije mogla na gostovanje u Srbiju, Švicarsku, Španjolsku...

U ovom trenutku čini se da će Hrvatskoj za status nositelja u kvalifikacijama trebati barem bod protiv Rusije. Hrvatska bi tako u polufinalu izbjegla pakleni ždrijeb i potencijalna gostovanja Srbiji, Švicarskoj i Švedskoj/Španjolskoj, a mogla bi biti domaćin reprezentacijama poput Finske, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Rumunjske, Walesa, Austrije ili Češke, prenosi Index.

Domaćin finalne utakmice odlučuje se ždrijebom. Susreti dokvalifikacija igrat će se krajem ožujka.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 12:52